La Barcelona medieval

L'origen de la universitat

L’any 1450 es va fundar l’Estudi General de Barcelona, una institució que esdevindria la universitat de la ciutat.

Durant l’edat mitjana, Barcelona es va convertir en Ciutat Comtal i va guanyar rellevància política. Va esdevenir la seu de les principals institucions de poder de la Catalunya Vella, i això va propiciar una intensa activitat comercial que la va fer créixer i expandir-se, i vestir-se amb magnífics edificis d’arquitectura gòtica.

L’edat mitjana

A principis del segle IX, després de la invasió musulmana i de l’expulsió dels àrabs de la península Ibèrica per part dels francs, el territori es va organitzar en comtats a partir de divisions territorials de l’època visigòtica. El comtat de Barcelona es va iniciar sota designació del govern de l’Imperi carolingi, però quan aquest es va descompondre, i amb Guifré el Pelós al capdavant, es va iniciar el llinatge hereditari del Casal de Barcelona, el comtat principal de les terres catalanes i amb supremacia sobre els altres.

Al segle XI, el comte Ramon Berenguer I va promulgar els Usatges de Barcelona, el primer text legislatiu català, que buscava resoldre els problemes legals de la nova societat feudal i que es va aplicar a la Catalunya Vella. I al segle XII, amb la unió dels diversos comtats de les terres catalanes sota la jurisdicció del rei Alfons I, es va configurar el Principat de Catalunya, i a partir d’aleshores el sobirà del Principat ostentaria també la dignitat de comte de Barcelona.

Sota la protecció dels comtes, la Barcelona agrícola i artesanal va guanyar rellevància política i comercial i va créixer ràpidament. Les antigues muralles romanes es van quedar petites, i als afores, al voltant de noves parròquies, es van aixecar densos nuclis urbans que quedaven desprotegits. 

El Consell de Cent i les Corts Catalanes

Amb el regnat de Jaume I el Conqueridor (1218-1276), sobirà de la Corona d’Aragó i hereu del títol de comte de Barcelona, el govern de la Ciutat Comtal va passar a mans del Consell de Cent, una nova estructura de govern municipal, formada per 128 jurats, que va perdurar fins al 1714.

L’augment del comerç va fer que nombrosos mercaders s'instal·lessin a Barcelona, i la intensa activitat va comportar la creació, l’any 1258, del Consolat del Mar, una institució que regulava el comerç marítim i la reglamentació portuària.

L'origen de la universitat

L’any 1450 es va fundar l’Estudi General de Barcelona, una institució que esdevindria la universitat de la ciutat.

Foto: P. Navarro

El Museu Nacional d’Art de Catalunya

Per entendre l’art medieval català cal visitar el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Conté una de les col·leccions d’art romànic més important del món, amb destacades pintures murals, com la del Pantocràtor.

Museu Nacional d’Art de Catalunya
Foto: V. Zambrano

El Monestir de Sant Pau del Camp

En ple barri del Raval, el monestir benedictí de Sant Pau del Camp convida a fer un salt al segle X, època en què es va construir fora de les primeres muralles. És un dels edificis romànics més ben conservats de Barcelona.

Monestir de Sant Pau del Camp (PIC)
Foto: A. Lajusticia

El Monestir de Pedralbes

Fundat l’any 1326 a la part alta del pla de Barcelona, el Monestir de Pedralbes és un dels edificis més valuosos del gòtic català, que conserva el claustre gòtic considerat el més gran del món, amb tres pisos d’alçada.

Monestir de Pedralbes
Foto: V. Zambrano

Les Drassanes Reials

Les antigues Drassanes Reials de Barcelona ocupaven un dels edificis civils d’estil gòtic més grans i imponents de Barcelona. Convertit en el Museu Marítim, ofereix una visió de la navegació barcelonina al llarg de la història.

Drassanes Reials (PIC)
Foto: V. Zambrano

Sant Pere de les Puel·les

De l’antic convent romànic de Sant Pere de les Puel·les, fundat el segle IX fora de les muralles de Bàrcino i que va donar nom a tot el quarter, se'n conserva l’església, que inclou restes d’una capella visigòtica anterior.

Sant Pere de les Puel·les
Foto: Edmond Mestres / MUHBA

El Call

Al cor de Barcelona es conserva l’entramat de carrerons del barri jueu medieval, el Call, que conserva la que podria ser la sinagoga més antiga d’Europa. El MUHBA disposa d'un centre d’interpretació que permet conèixer-lo millor.

Museu d'Història de Barcelona
Foto: Cessió MUHBA - Museu d'Història de Barcelona

L’antic convent de Santa Caterina

Sota l’acolorit Mercat de Santa Caterina es conserven restes del convent del segle XIII del qual rep el nom, considerat el convent gòtic més destacat de la ciutat tot i que es va enderrocar el 1835.

Mercat de Santa Caterina (PIC)

La muralla medieval

La Carta arqueològica de Barcelona, que ha dut a terme el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament, permet conèixer el perímetre exacte de la muralla medieval i moderna de la ciutat.

Carta arqueològica de Barcelona