Plaça Mercadal - Mercat de Sant Andreu

Torna

Servei a domicili i la venda online reforçats per fer front a l'alerta sanitària COVID-19

Construït l’any 1914 per encabir les parades ambulants que s’instal·laven a la plaça del Mercadal, el Mercat de Sant Andreu té unes dimensions relativament modestes i conté una quarantena de parades. L’atmosfera familiar i el tracte proper són marca de la casa i recorden els temps en què Sant Andreu de Palomar era un poble independent.

El mercat cobert de Sant Andreu

A partir de mitjan segle XIX, l’Ajuntament de Barcelona va impulsar la construcció de mercats coberts a fi de regular les parades ambulants i a l’aire lliure que poblaven la ciutat. En aquella època, Sant Andreu de Palomar era encara un municipi independent, i a la plaça del Mercadal seguien instal·lant-s’hi masovers i pagesos dels voltants, que oferien els productes directament al veïnat.

Quan, l’any 1897, Sant Andreu de Palomar va convertir-se en el novè districte de Barcelona, l’Ajuntament va voler equipar-lo amb un centre ben condicionat, cobert i segur. Així, l’any 1914 es va cobrir la plaça amb una estructura de ferro i, posteriorment, se’n va edificar l’interior.

Plaça Mercadal

Va ser concebuda, a mitjan segle XIX, en estil neoclàssic, a base de porxades en què, posteriorment, recolzarien edificacions d’habitatges. La plaça era el centre neuràlgic de la vida comercial de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar. Al mig de la plaça es troba l’antic Mercat de Sant Andreu (1914).

Parades vitals

Bona part dels professionals que atenen a les parades de Sant Andreu són descendents d’aquells primers comerciants ambulants, i molts en representen la quarta o cinquena generació familiar. La celebració, l’any 2014, dels 100 anys, és per al mercat i per a tot el barri un motiu d’alegria i una glopada d’optimisme cap als nous reptes del segle, en què està previst que es remodeli.

Adreça:
C Sant Adrià, 21
Districte:
Sant Andreu
Barri:
Sant Andreu
Població:
Barcelona
Titularitat:
Centre públic

Horaris

Ubicat provisionalment en una carpa ubicada al carrer Sant Adrià, entre c. Otger i c. Segre, mentre durin les obres de rehabilitació del mercat, a la plaça Mercadal 41.

Districte:
Sant Andreu
Barri:
Sant Andreu
Categoria:
Per fer compresPer fer compres
Adreça
C Sant Adrià, 21

Telèfon

Tel.:
934132342

Comparteix aquest contingut