None

Situada al barri de la Bordeta, l’antiga fàbrica tèxtil de Can Batlló, del segle XIX, és un exemple d’organització veïnal i de reutilització d’espai urbà al segle XXI. Recuperada l’any 2011, ha esdevingut un focus d’activitat social i cultural, amb hort urbà, taller, biblioteca, ateneu popular, cinema i impremta. Tot un microcosmos dins la ciutat, on cada veí aporta el seu petit gra de sorra.

Una fàbrica recuperada

Construïda al segle XIX com a indústria de manufactures tèxtils, Can Batlló, amb una superfície comparable a la del Camp Nou, va ser en els seus orígens, al costat del Vapor Vell i l’Espanya Industrial, un dels bastions fabrils més importants de l’època. Avui dia, després de passar més de 30 anys en desús, és un espai de cessió pública i gestió veïnal de gran activitat i iniciativa.

La plataforma veïnal “Can Batlló és pel barri” es va formar l’any 2009 i, gràcies a la mobilització social, l’any 2011 va aconseguir la cessió permanent d’una de les naus, coneguda com el Bloc Onze. Tallers d’infraestructures, de fusteria, de circ, de creació musical i un llarg etcètera han anat omplint a poc a poc l’espai i generant tot un petit univers que atreu tothom, que traspassa les fronteres del barri de la Bordeta i que s’estén als veïns de Sants, Badal i més enllà.

El cor d’un barri

A poc a poc l’espai ha anat creixent de dimensions i ha ocupat altres naus del recinte. Paral·lelament, han augmentat les iniciatives, entre les quals cal destacar el treball dels Arquitectes de la Col, un grup de joves professionals que es van unir a la lluita veïnal i es van encarregar de donar vida a les naus industrials abandonades.

A més de ser un espai d’expressió i creació múltiple accessible per a tothom, Can Batlló s’ha convertit en un símbol de cultura i organització horitzontal indissociable del barri de la Bordeta i del districte de Sants-Montjuïc.

Adreça:
G.V. Corts Catalanes, 155
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
la Bordeta
Població:
Barcelona

Comparteix aquest contingut