L’antic Hospital de la Santa Creu

C Hospital, 56

Durant més de cinc segles, entre els anys 1414 i 1926, l’antic Hospital de la Santa Creu va ser el complex sanitari més important de la ciutat. Es va aixecar al voltant d’un gran claustre gòtic i va passar per diferents fases de construcció i ampliació. El resultat és un imponent recinte rectangular amb pati central i sortides al carrer de l’Hospital, al sud, i al carrer del Carme, al nord.

Una llarga història

L’any 1401, en presència del rei Martí l’Humà, es van col·locar les primeres pedres de l’Hospital de la Santa Creu, que havia de ser el centre hospitalari més gran de Barcelona. Es va crear amb la idea de reunir en un sol centre els sis hospitals que en aquella època hi havia a Barcelona. La primera fase de les obres va quedar enllestida l’any 1414 i l’hospital va començar a funcionar mentre s’anaven executant les fases següents.

Un segle després, el complex estava pràcticament enllestit. Al segle XVI s’hi van dur a terme algunes intervencions més, com ara les dues escales monumentals i la porta del carrer de l’Hospital, d’estil plateresc, que va passar a ser l’entrada principal. També s’hi va fer arribar aigua potable canalitzada. Al segle XVII s’hi va adossar un nou edifici, la Casa de Convalescència (l’edifici situat a l’extrem nord, tocant al carrer del Carme) i, al segle següent, just al davant, s’hi va aixecar el Col·legi de Cirurgia.

Del rei Martí a l’arquitecte Gaudí

A finals del segle XIX, el complex ja no podia donar assistència a una Barcelona cada cop més poblada ni es podia adaptar a les dinàmiques de la medicina moderna. Per aquests motius, es va acordar traslladar-lo al nou Hospital de Sant Pau, acabat de construir. Després de cinc segles en funcionament l’hospital va tancar les portes el 1926, just el mateix any que Antoni Gaudí hi va entrar greument ferit i hi va morir. Va ser un dels seus darrers pacients.

Avui dia, l’antic Hospital de la Santa Creu es considera un dels conjunts patrimonials més importants del gòtic civil català, i els diferents pavellons continuen al servei de la ciutat: s’hi han ubicat la Biblioteca de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans, la Reial Acadèmia de Farmàcia i l’Acadèmia de Medicina, on es troba l’amfiteatre anatòmic, una taula de dissecció visitable que data del segle XVIII. L’espai també conté un centre d’ensenyament, una sala de teatre, un espai d’art contemporani i, al mig del pati, s’hi erigeix una font amb un brollador on el dia del Corpus se celebra la festa de L’ou com balla.

Patrimoni cultural

  • Ciutat Vella

    el Raval
Adreça:
C Hospital, 56
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona

En aquest edifici de l'antic Hospital de la Santa Creu hi ha ubicats els següents equipaments: la Biblioteca de Catalunya, la Biblioteca Sant Pau i Santa Creu, l'Escola Massana-Centre Municipal d'Art i Disseny, les sales d'exposicions La Capella, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i els Jardins de Rubió i Lluch.

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...

FES-NOS-LA SABER