El Mercat de Santa Caterina

Av Francesc Cambó, 16

Inaugurada l’any 2005, la remodelació del Mercat de Santa Caterina, obra d’Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, tenia com a doble objectiu modernitzar-lo per dotar el barri d’un mercat atractiu i respectar, en la mesura que fos possible, les façanes neoclàssiques originals. El resultat és un espai vibrant i multicolor cobert per un mantell gegantí.

Un gran llençol de colors

Sens dubte, l’element més característic del flamant Mercat de Santa Caterina és el mosaic ceràmic que li fa de coberta i que ret homenatge al mestre Antoni Gaudí. De manera simbòlica, el mantell recorda els tendals que cobrien les parades antigament i que ondulaven amb el vent.

De l’anterior edifici neoclàssic blanc se’n conserven tres façanes. Per la seva banda, a l’interior, els sostres de fusta donen calidesa a un espai que ha de ser funcional i pràctic per damunt de tot.

Història d’un mercat emblemàtic

El Mercat de Santa Caterina va néixer com a mercat municipal cobert l’any 1845, i es va ubicar al terreny que va deixar l’antic convent del mateix nom, que es va cremar la nit de Sant Jaume de l’any 1835, en el marc de la desamortització eclesiàstica. La idea era dotar el barri d’un mercat que subministrés aliments als habitants d’aquesta banda de Ciutat Vella. Dècades després, durant la postguerra, i amb la consegüent manca d’aliments a moltes poblacions, el mercat va esdevenir el centre d’aprovisionament de moltes ciutats veïnes, com ara Sant Adrià, Santa Coloma i fins i tot Mataró, des d’on la gent baixava en tren comprar queviures.

Avui dia, Santa Caterina destaca per la qualitat i la varietat dels seus productes i, generalment, acull menys visitants que la Boqueria, fet que el converteix en un espai més tranquil.

Portes enllà, el recinte es troba al bell mig de Ciutat Vella, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, una de les zones amb més història de la ciutat.

Patrimoni cultural

  • Ciutat Vella

    Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Adreça:
Av Francesc Cambó, 16
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Població:
Barcelona

Horaris

Convertit en nova icona de la ciutat arran del projecte de remodelació d'Enric Miralles i Benedetta Tagliablue, el mercat de Santa Caterina va ser el primer cobert de la ciutat i porta el seu nom per l'antic convent dominicà que abans s'alçava al mateix lloc.


Serveis addicionals

·Aparcament gratuït amb tiquet de compra

·Compra on-line

·Servei a domicili

·Wi-Fi

·Punt d'informació

·Consigna

·Espai polivalent

Altres: Autoservei Caprabo-Eroski

Restaurant Cuines de Santa Caterina

Esdeveniments

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...

FES-NOS-LA SABER