Sant Pau del Camp

None

Símbol de ruralitat, el monestir de Sant Pau del Camp es va construir entre els horts i els camps que quedaven als afores del primer recinte emmurallat, anant cap a Montjuïc. Avui dia, integrat en plena Ciutat Vella, encara es pot passejar pel seu jardí i el seu característic claustre, decorat amb elements de la natura i animals fantàstics.

Un monestir amb més de mil anys

La història del monestir de Sant Pau del Camp està envoltada d’incògnites sense resoldre a causa de la seva gran antiguitat. Situat a tocar de la rambla del Raval, avui es troba en una de les zones de més moviment del barri i crida l’atenció pel seu aspecte rural i el seu aire de poble.

El seu origen exacte es desconeix, tot i que gràcies a una làpida del comte Guifré Borrell trobada al segle XVI, se suposa que, quan aquest va morir l’any 911, el monestir ja existia i estava consolidat com un lloc amb prou prestigi per enterrar-hi un membre de la casa comtal de Barcelona. Construït en l’època en què el Raval quedava fora de la muralla de la ciutat, el seu nom el delata com un monestir bastit en un entorn de camp.

Barreja de passat i present

Considerat originàriament d’estil visigòtic pels elements preromànics trobats a la porta, el monestir és d’una única nau amb planta de creu, i al seu interior té un timpà amb la imatge de Jesús envoltat pels apòstols Pere i Pau. L’exterior de l’edifici, d’estil romànic, està decorat amb llambordes ornamentades d’animals fantàstics i rostres humans. Al sud del monestir destaca el petit claustre d’arcs lobulats i columnes i capitells variats, per on es pot passejar i descansar una estona del concorregut ambient de la zona. A més, el monestir està envoltat per uns jardins que porten el seu mateix nom i pels quals s’estenen grans parterres de gespa que constitueixen un espai verd únic i relaxant. El monestir forma part de Raval Cultural, una iniciativa que pretén posar a l’abast de tothom el patrimoni artístic i cultural del barri.

Adreça:
C Sant Pau, 99
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona