Parròquia de Sant Pacià - Mosaic de Gaudí

C Monges, 27

El mosaic que decora el terra d’aquesta església té molt poc a veure amb l’etapa modernista de Gaudí. Està fet de marbre i gres de diferents colors seguint formes geomètriques: hi ha motius florals i la representació de les lletres alfa i omega, símbols del principi i la fi segons l’Apocalipsi.

Projectada per l’arquitecte andreuenc Joan Torras Guardiola (1827-1910), va ser acabada el 1881, en estil neogòtic. El mosaic de terra, elaborat pel marbrista Luigi Pellerin, és un disseny d’Antoni Gaudí (1852-1926), alumne de Torras Guardiola a l’Escola Provincial d’Arquitectura. Inicialment, aquest temple era la capella del convent-col·legi de la Congregació de Religioses de Jesús i Maria. En marxar a Sant Gervasi, les religioses van vendre l’edifici als Germans de les Escoles Cristianes, els maristes, que hi van instal·lar el seu noviciat i una escola per a nois. Cremada durant la Setmana Tràgica del 1909, els maristes van vendre tota la finca, i la capella es va utilitzar com a magatzem de gra i llegum fins al 1923, en què el bisbat de Barcelona va comprar el temple. L’any 1924, per la festivitat de Sant Pacià, va inaugurar-se la nova tinença parroquial, dependent de la parròquia de Sant Andreu. Sant Pacià, finalment, va esdevenir parròquia l’any 1930. El 1936, el comitè revolucionari local de Sant Andreu va confiscar els locals parroquials, i el temple es va convertir en menjador popular, funció que va acomplir fins a l’acabament de la guerra. A la façana principal de l’edifici, sota diverses capes de pintura, encara podem distingir les sigles de la CNT i la FAI. L’any 1985 van inaugurar-se les pintures murals d’Eudald Serrasolses i el Crist Ressuscitat, tallat per l’escultor Juan Maria Medina Ayllón, a la capella del Santíssim. Els mosaics de Gaudí van ser restaurats el 1988 per Lluís Bru. Durant els fets de la Setmana Tràgica del 1909, la parròquia de Sant Pacià va ser el segon temple que es va cremar. Després de la crema de la parròquia de Sant Andreu, el dia següent, els revoltats van assaltar el temple, van saquejar-lo i, finalment, el van incendiar. Durant la Guerra Civil, l’església va ser confiscada pel comitè revolucionari local de Sant Andreu i es va destinar a menjador popular, amb el nom de Menjadors Durruti.

Gaudí, deixeble

El mosaic decora el passadís central de l’església i el creuer de l’edifici. L’arquitecte municipal de Sant Andreu Joan Torras Guardiola va projectar l’església el 1879: llavors era la capella del convent de les monges de la Congregació de Josep i Maria, per això el mosaic també incorpora una J i una M. Antoni Gaudí havia estat deixeble seu i l’arquitecte li va encarregar el disseny del mosaic.

Patrimoni cultural

  • Sant Andreu

    Sant Andreu
  • Telèfon
    Tel.: 933466554
  • E-mail
    santpacia154@arqbcn.org
    viarel@gmail.com
Adreça:
C Monges, 27
Districte:
Sant Andreu
Barri:
Sant Andreu
Població:
Barcelona
Altres
Seccions d'aquest equipament
Arxiu parroquial

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...

FES-NOS-LA SABER