Santa Creu d’Olorda

None

Tot i que està situada més a prop de poblacions com Molins de Rei o Sant Cugat del Vallès, l’ermita romànica de Santa Creu d’Olorda és barcelonina en termes administratius. Ubicada dins el Parc Natural de la Serra de Collserola, l’àrea d’aquesta església és, avui dia, una zona d’esbarjo agradable que convida a gaudir de diverses activitats a l’aire lliure.

Entre la natura i la història

L’indret on es troba l’ermita de Santa Creu d’Olorda —que pren el nom d’un cim proper, el puig d’Olorda— convida a tota mena d’activitats de lleure relacionades amb la natura, però també a descobrir el patrimoni arquitectònic i cultural del parc. A més de passejar, admirar les vistes, fer senderisme, conèixer la fauna i la flora del lloc i desconnectar de la ciutat, visitar l’església representa una autèntica lliçó d’ història de l’art.

El patrimoni d’Olorda

La primera notícia que es té de la fundació de Santa Creu d’Olorda data del segle IX. El conjunt estava format per l’ermita, el cementiri, la casa rectoral i un castell. L’absis i la nau primigènia de l’església es van construir durant el segle IX i, posteriorment, s’hi van anar afegint i modificant elements. L’ermita va ser incendiada l’any 1936 en esclatar la Guerra Civil i, més tard, restaurada pel Centre Excursionista Els Blaus de Sarrià.

Al costat de l’església, hi va existir durant un breu període de temps un castell, avui desaparegut. Construït durant el segle XIV, va pertànyer al rei Pere el Cerimoniós, que el va vendre. Lamentablement, documents de l’any 1430 ja el citen com una construcció en mal estat i mig abandonada.

En aquesta àrea també destaquen altres elements d’interès, com la Torre del Bisbe o la Font de Santa Margarita.

Adreça:
Ctra Santa Creu Olorda a Sarrià, 417*419
Districte:
Sarrià-Sant Gervasi
Barri:
Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
Població:
Barcelona

Elements d'interès:

· Església de Santa Creu d'Olorda· Pedrera dels ocells· Puig d´Olorda· Sant Bartomeu de la Quadra· Torre del Bisbe· Santa Margarida de Valldonzella· Font de Santa Margarita· Font i safareig de can Ferriol