Vil·la Joana, Museu-Casa Verdaguer

Carretera de l'Església, 104

Situada a la serra de Collserola, en plena natura, Vil·la Joana ha passat a la història de la literatura catalana per haver acollit un dels més grans representants de la Renaixença, Jacint Verdaguer, durant els seus últims anys de vida. Vil·la Joana, un dels espais patrimonials del MUHBA, el Museu d’Història de Barcelona, s’obre com a Museu-Casa Verdaguer.

La casa d’un poeta

Vil·la Joana és una antiga masia força imponent, construïda durant el segle XVIII i transformada posteriorment en casa residencial d’estil neoclàssic, que s’alça a la carretera de l’Església, enmig de la natura del parc de Collserola. El fet de ser a la muntanya, i d’haver estat propietat de Ramon Miralles, amic de Jacint Verdaguer, va fer que fos el lloc escollit pel poeta, afectat de tuberculosi, per passar els últims anys de vida.

El màxim exponent de la Renaixença catalana va morir a Vil·la Joana l’any 1902, i des d’aleshores la casa conserva l’essència de la seva estada, mantenint intactes les estances que Verdaguer va ocupar.

En memòria del poeta

Un temps després de la seva mort, l’any 1920, l’Ajuntament de Barcelona va comprar Vil·la Joana als antics propietaris. Transformada primer en una escola capdavantera, amb els anys es va convertir en el Museu-Casa Verdaguer. Integrat en la xarxa d’espais patrimonials del Museu d’Història de Barcelona, MUHBA, en l’actualitat està en procés de remodelació i només manté oberta la planta baixa.

Fins que no s’obri de nou l’exposició, no es podran contemplar un altre cop els nombrosos records de l’autor de Canigó i L’Atlàntida, com la taula en la qual escrivia, el despatx o el dormitori, situat a la galeria de la casa. Tot i així, el passeig per la finca permet descobrir la vegetació de l’entorn que va inspirar Verdaguer, que va ser un gran coneixedor de plantes i arbres, i gaudir de la poesia natural lluny del soroll de la ciutat.

Patrimoni cultural

  • Sarrià-Sant Gervasi

    Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
Adreça:
Carretera de l'Església, 104
Districte:
Sarrià-Sant Gervasi
Barri:
Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
Població:
Barcelona

Horaris

Observacions

*L'accés a l’exposició finalitza 30 minuts abans de l'hora de tancament del museu

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...

FES-NOS-LA SABER