Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estaran fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és des de dissabte, a les 15.00 hores, fins dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Les Cristalleries Planell

Torna

L’edifici de Cristalleries Planell és una antiga fàbrica de 1.600 metres quadrats rehabilitada com a equipament municipal que es va inaugurar al gener de 2017. Acull l’Aula de Formació d’Adults del districte, la seu del Centre de Normalització Lingüística i el primer Espai d’Entitats del districte. L’edifici conserva elements patrimonials de la façana i conté elements constructius d’alta eficiència energètica que potencien la llum i la ventilació natural.

Una façana modernista

A la cantonada formada pels carrers d’Anglesola i del Doctor Ibáñez hi ha l’edifici de les Cristalleries Planell, construït l’any 1913 seguint un projecte de Josep Graner. La façana principal, catalogada, presenta elements decoratius d’ascendència modernista elaborats amb la tècnica del trencadís.

Obres de vidre artístic

L’empresa Cristalleries Planell va ser fundada per Leopoldo Planell i Porqueras, fill d’una família de treballadors. S’hi fabricaven una gran varietat d’objectes de vidre, com ara gerros, copes, vasos i jocs de tocadors, i fins i tot làmpades que s’exportaven a Amèrica.

Constitueix un dels testimonis més significatius del passat fabril a les Corts, i va influir en el creixement del barri. Amb el temps, es va convertir en una de les fàbriques de vidre artístic més importants d’Europa, fins que va tancar el 1957, quatre anys després de la mort del fundador.

A més, les Cristalleries Planell van ser, l’any 1925, l’escenari del que es coneix com la “vaga dels nens”, una vaga infantil instigada per Francesc Pedra, amb només 11 anys, en què els nens de les Cristalleries es van rebel·lar contra els abusos i l’explotació infantil que patien.

Un projecte arquitectònic innovador

El projecte de remodelació va anar a càrrec d’Harquitectes, amb Josep Ricart com a responsable. Un projecte innovador que ajuda a optimitzar el consum energètic. Dues de les tres cares del solar van quedar definides per la façana protegida de l’antiga fàbrica. L’edifici consta de quatre plantes que s’enretiren de la façana patrimonial sud. El pati cobert resultant permet compatibilitzar edificació i patrimoni i millora les condicions de llum natural dels espais d’aulari alhora que aporta un coixí tèrmic i acústic respecte de l’entorn.
La secció de l’edifici explica el seu comportament: el control i la gestió de l’aire en condicions naturals. Els motors del moviment d’aquest aire són estrictament naturals a partir de l’ús de xemeneies solars i barrets amb efecte venturi. Finalment, per tal de millorar les condicions de llum dels patis i dotar la façana d’un material vinculat a la memòria de les Cristalleries Planell, es va introduir un bloc de vidre massís com a part del tancament mural que permet introduir llum al pati nord i captació al pati sud.

Adreça:
C Doctor Ibáñez, 38
Districte:
Les Corts
Barri:
les Corts
Població:
Barcelona

Horaris

Districte:
Les Corts
Barri:
les Corts
Categoria:
Espais urbansEspais urbans
Adreça
C Doctor Ibáñez, 38

Telèfon

Tel.:
937609920

Comparteix aquest contingut