L’aqüeducte de Ciutat Meridiana

Torna

Quan a les acaballes del segle XIX Barcelona va començar a créixer i els abastiments d’aigua es van fer insuficients, es van construir diverses infraestructures per proveir la ciutat, entre les quals hi havia l’aqüeducte de Ciutat Meridiana. Aquesta gran construcció, que avui dia encara es pot veure elevant-se sobre el torrent de Tapioles, portava aigua des de les rieres de Ripoll i Caldes.

Els recorreguts de les rieres

Situat al peu de les muntanyes de Collserola, Nou Barris sempre ha tingut infraestructures vinculades amb l’ abastiment d’aigua de Barcelona, que han deixat un llegat arquitectònic sorprenent. Un dels principals exponents és l’aqüeducte de Ciutat Meridiana, avui dia en desús, que s’eleva imponent en el districte.

Aquest canal de conducció d’aigua formava part de l’aqüeducte del Baix Vallès que va projectar Andreu Marí i que va finançar el banquer Manel Girona. Va ser construït a les acaballes del segle XIX aprofitant que Barcelona estava creixent i que el rec Comtal i els pous començaven a ser insuficients per proveir la ciutat. L’aqüeducte feia 18 quilòmetres de llarg i conduïa 1.700 metres cúbics d’aigua al dia des de les rieres de Ripoll i Caldes.

Revitalitzar la història

Entre els alts edificis d’habitatges que defineixen en l’actualitat Nou Barris, l’aqüeducte de Ciutat Meridiana destaca com un dels monuments històrics que conserva el districte. Per aquest motiu, l’any 2012 l’ Escola Mestre Morera va treballar en un projecte conjunt amb el Museu d’Història de Barcelona anomenat “Patrimonia’m”, que va servir per fomentar la conservació de l’aqüeducte de Ciutat Meridiana i fer-ne valer la rellevància històrica.

Adreça:
Av Rasos de Peguera, 53
Districte:
Nou Barris
Barri:
Ciutat Meridiana
Població:
Barcelona

Districte:
Nou Barris
Barri:
Ciutat Meridiana
Categoria:
Patrimoni culturalPatrimoni cultural
Adreça
Av Rasos de Peguera, 53

Comparteix aquest contingut