El conjunt de Sant Martí de Provençals

None

Annexionat a Barcelona l’any 1897, del vell municipi de Sant Martí de Provençals en resta aquest conjunt, que consta de l’església, tres masies i la rectoria, que està unida a l’església per un petit pont cobert. Les masies són actualment equipaments per al barri, i tot el conjunt és una autèntica classe d’història local in situ que convida a descobrir el passat agrícola d’aquest barri.

Memòria viva

L’església de Sant Martí de Provençals és un vestigi del passat que dóna fe de la llarga història d’aquest barri. De fet, el temple és una reconstrucció feta entre els segles XV i XVII, però la història de la vila és molt més antiga: al segle X ja existia un petit nucli habitat i, molt abans, en temps dels romans, aquesta zona ja es conreava. La portalada de l’església és gòtica, mentre que la resta de la façana i el campanar són d’època barroca. Al timpà s’hi podia distingir sant Martí de Tours, però, malauradament, la figura es va perdre en cremar-se l’església l’any 1936.

De l’edat mitjana al segle XXI

Ca l’Arnó, Can Planas i Can Cadena, les tres masies que completen el conjunt, són ara equipaments públics al servei del barri: la primera és una ludoteca; la segona, un centre d’atenció a persones sense sostre, i la tercera, un centre agrícola que disposa d’un hort urbà i una granja.

Adreça:
C Selva del Camp, 2*4
Districte:
Sant Martí
Barri:
Sant Martí de Provençals
Població:
Barcelona

L'antic nucli de Sant Martí de Provençals començà a formar-se durant el segle XII a l'entorn de l'església de Sant Martí Vell, fundada a principi del segle XI -encara que la construcció actual data del segle XV- com a depenent o sufragània de Santa Maria del Mar, a la vora de la via romana que conduïa al Vallès i d'una altra que, per la Marina, anava al Maresme.

És al llarg dels segles XIV al XVII que va consolidant-se el seu caràcter fonamentalment agrícola amb ocupacions permanents o esporàdiques per part de pescadors, caçadors i ramaders, situació que es tradueix en una morfologia urbana desagregada, reflectida en els vestigis que s'ha quedat: edificacions senzilles que corresponen a cases pairals, de les quals Can Cadena i Can Planas disten uns 100 metres de l'església a l'est i l'oest respectivament, mentre Ca l'Arnó es localitza al sud a una distància similar, on encara resten petits horts en els espais no construïts.

Municipi independent de Barcelona a partir del Decret de Nova Planta, Sant Martí de Provençals es convertí durant els cent anys següents en el territori més industrialitzat de la zona d'influència de Barcelona, procés que provocà el naixement de tres barris diferenciats (Clot, Poblenou i la Sagrera) i la definitiva descontextualització de l'antic nucli rural, actualment ofegat enmig dels grans blocs d'habitatges construïts durant els anys cinquanta i seixanta.