L'Observatori Fabra

None

Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 2014, l’Observatori Fabra fa més d’un segle que es dedica a l’estudi de la meteorologia, la sismologia i l’astronomia. L’observatori se centra en la recollida i l’estudi de dades, des de sismes fins a fotografies de petits asteroides, i també organitza cursos, visites guiades i observacions, a banda de participar en programes científics internacionals.

Un segle d’estudi i divulgació

L’Observatori Fabra és un dels observatoris en actiu més antics del món. La seva llarga trajectòria ha permès l’estudi ininterromput i sistemàtic de la climatologia local, de l’ activitat sísmica de la zona i de l’ astronomia. Va ser inaugurat solemnement el 1904 en presència del rei Alfons XIII, i pertany a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. El nom prové de Camil Fabra i Fontanills, marquès d’Alella, un industrial i polític de Barcelona que va donar una suma important de diners per a la realització d’un projecte que, en un primer moment, només tenia en compte dos àmbits: l’astronòmic i el meteorològic.

L’Observatori ha rebut diverses distincions, entre les quals hi ha la placa Narcís Monturiol, de la Generalitat de Catalunya, i la Medalla d’Or de la Ciutat, de l’Ajuntament de Barcelona.

L’any 2014, l’European Physical Society (EPS) va concedir a l’Observatori Fabra la distinció d’Historic Site (lloc històric) pel descobriment de l’atmosfera de Tità (entre altres descobriments) i per les seves sèries centenàries (meteorològica i sísmica). L’Observatori Fabra ha estat el primer centre a Espanya a rebre aquesta distinció de l’EPS.

Sota les estrelles

Les visites que organitza l’Observatori Fabra són una experiència inoblidable, ja que inclouen observacions directes de la  LlunaJúpiterSaturn o  Mart segons l’època de l’any de diferents astres, i fins i tot la possibilitat de sopar sota les estrelles. Les observacions es continuen fent com fa un segle, és a dir, amb el  telescopi refractor gegantí que data del 1904.

Quan entren a l’observatori o en surten, els visitants fan una altra troballa deliciosa: una petita  ruta bot ànica pels jardins que l’envolten, on es poden contemplar pins, avets, xiprers, alzines i boixos, mimoses, llorers i llentiscles, i moltes altres espècies.

 

Adreça:
Ctra Observatori Fabra, 27
Districte:
Sarrià-Sant Gervasi
Barri:
Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
Població:
Barcelona
Titularitat:
Centre privat