Dispositiu de seguretat, convivència i mobilitat

  • Una parella d'agents de la Guàrdia Urbana davant d'una multitud de persones que celebren les festes nadalenques al carrer.
  • Una parella d'agents de la Guàrdia Urbana davant de la Casa Batlló il·luminada durant les festes nadalenques.
  • Una agent de la Guàrdia Urbana davant d'un arbre de Nadal.
  • Una parella d'agents de la Guàrdia Urbana patrullen per un carrer de Barcelona il·luminat amb motius nadalencs.

Patrulles mixtes

La Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra reforçaran el dispositiu amb patrulles mixtes en els espais públics i eixos comercials, i faran funcions de proximitat i de prevenció.

Entre el 30 de novembre i el 12 de gener, la Guàrdia Urbana estableix un dispositiu especial per garantir la seguretat, la mobilitat, la convivència i el civisme, per permetre que l’activitat quotidiana es desenvolupi amb normalitat i preservar la tranquil·litat de la ciutadania i de les persones que ens visiten.

Els objectius generals d’aquest dispositiu són els següents:

  • Millorar la seguretat viària.
  • Mantenir la fluïdesa del trànsit, especialment a les vies bàsiques i a l’entorn dels eixos comercials.
  • Controlar les activitats irregulars a la via pública i especialment la venda ambulant no autoritzada.
  • Controlar la contaminació acústica.
  • Augmentar la prevenció de la seguretat ciutadana, en coordinació amb la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra.

Àmbit d’actuació

L’àmbit d’actuació comprendrà tots els districtes de la ciutat, però s’atendran de manera especial les zones de més afluència de persones, al centre de la ciutat i als diferents eixos comercials de Barcelona. L’espai comprès entre el pg. Sant Joan, pg. Lluís Companys, pg. Pujades, pg. Picasso, av. Marquès de l’Argentera, pg. Isabel II, pg. Colom, pg. Josep Carner, av. Paral·lel, rda. Sant Pau, c. Comte d’Urgell i c. Mallorca serà objecte d’una atenció especial.

Seguretat

En el marc d’aquesta operació, la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra reforçaran el dispositiu amb patrulles mixtes en els espais públics i eixos comercials, i faran funcions de proximitat i de prevenció.

Les accions policials no només es duran a terme en eixos comercials, places i carrers de la ciutat. El pla preveu intensificar la vigilància en el transport suburbà, que durant aquesta època veurà augmentada l’afluència de viatgers. Es faran patrullatges de paisà i uniformats amb la finalitat de detectar els carteristes, que aprofiten les grans aglomeracions per actuar i passar desapercebuts.

A més, els equips de la Policia de Barri de la Guàrdia Urbana establiran els contactes adients amb els representants veïnals i amb els comerciants.

La Guàrdia Urbana actuarà per controlar i corregir conductes que puguin alterar la utilització normal de l’espai públic o la convivència. Es prestarà una atenció especial per evitar conductes com la venda ambulant no autoritzada, molèsties derivades del consum no autoritzat d’alcohol a la via pública i degradació visual de l’entorn urbà, com ara fer pintades o grafits i col·locar publicitat no autoritzada en façanes i mobiliari urbà.

També s’actuarà per controlar la contaminació acústica, tant pel que fa als sorolls procedents dels vehicles com dels clients dels locals de pública concurrència, o per l’ús d’instruments musicals a la via pública que provoquin molèsties reiterades al veïnat o a la resta d’usuaris dels espais públics.

La Guàrdia Urbana també efectuarà inspeccions en locals de pública concurrència i sancionarà les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per menors. I es vetllarà perquè es respectin els horaris de tancament d’aquests locals.

Prevenció d’accidents

Durant tot aquest període s’efectuaran controls preventius d’alcoholèmia, drogotest i documentació, i es potenciarà la prevenció d’infraccions en tot el territori. A més, entre el 12 i el 22 de desembre s’activarà una campanya de seguretat viària coordinada pel Servei Català de Trànsit amb l'objectiu de controlar i detectar les infraccions relacionades amb la conducció sota els efectes de l’alcohol o de substàncies estupefaents.

A més, es prestarà una atenció especial al control de les infraccions que puguin afectar la seguretat dels vianants, i es controlaran els estacionaments indeguts en voreres o els que puguin destorbar la mobilitat.

També s'evitaran i corregiran de manera especial les infraccions que afecten la seguretat dels ciclistes, així com les comeses pels ciclistes que afecten la seguretat d’altres usuaris de les vies públiques.

Transport públic

Pel que fa a la mobilitat i durant aquest període, l’Ajuntament de Barcelona recomana l’ús del transport públic per desplaçar-se per les zones més cèntriques de la ciutat. Consulta l’operatiu especial de transport públic.

Patrulles mixtes

La Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra reforçaran el dispositiu amb patrulles mixtes en els espais públics i eixos comercials, i faran funcions de proximitat i de prevenció.

Comparteix aquest contingut