Nadal sostenible

  • Nadal sostenible

El Nadal és època de passar-ho bé amb els amics i la família, de rialles al voltant de la taula, de solidaritat amb els altres, d’emocionar-se als peus de l’arbre i de celebrar amb alegria l’inici del nou any. 

Però també és època de molt de consum, tant amb la compra de regals com amb la de menjar i begudes per a les celebracions, o la d’elements ornamentals vegetals, com els avets. També hi ha més desplaçaments a la ciutat per comprar, i més despesa energètica a les llars, amb els llums decoratius, la calefacció i l’augment de l’ús dels electrodomèstics.

Alhora, cal  tenir en compte que, a Barcelona, es genera prop d’un 17% més de residus per Nadal que la resta d’èpoques de l’any.

Per aquest motiu, és cosa de tots minimitzar l’impacte que tenen les festes sobre el medi, seguint una sèrie d’idees senzilles, consells i bones pràctiques que ajudaran a fer d’aquest Nadal una celebració més sostenible i responsable amb el medi ambient.

No llencis menjar!

Aquestes dates és habitual organitzar a casa dinars i sopars familiars, on es consumeix una quantitat important de menjar i begudes. Amb uns senzills trucs domèstics es pot reduir el menjar sobrant després de cada àpat: planifica bé els àpats per no haver de llençar menjar, posa racions més petites als plats (és millor repetir que deixar-ne al plat); evita els ingredients que es facin malbé, fes menjar que es pugui congelar en cas que sobri...

A més, si vols cuinar receptes de reaprofitament originals, consulta el web Som Gent de Profit.

Fes la teva pròpia decoració nadalenca. Seràs més original i sostenible

Amb la teva creativitat i imaginació pots elaborar garlandes i elements de decoració únics i originals. Pots fer garlandes amb peces de roba vella o fer boles de paper pintat per penjar a l’arbre. En definitiva, tot tipus d’elements decoratius fets a partir de materials reutilitzats o reciclats.

Tallers familiars per fer ornaments i garlandes per decorar la casa durant el Nadal a l’Ateneu de Fabricació Ciutat Meridiana, a l’Aula Ambiental de Trinitat Nova i a l’Aula Ambiental Can Soler

El Centre Cívic Vil·la Urània ofereix aquests mesos una programació de tallers de manualitats per fer boles, brodats i postals de Nadal amb ganxet, calendaris d’advent i complements per guarnir la taula durant les festes Taller per teixir un arbre de nadal amb ganxet a la Biblioteca de Nou Barris.

Regals “immaterials”

Per Nadal regala experiències com ara activitats culturals, esportives o educatives, així evitaràs regalar objectes o productes que, a la llarga, s’acaben convertint en residus. Són moltes les opcions que tens per regalar experiències divertides a la ciutat o a l’aire lliure (restaurants, hotels, museus, etc.), activitats de natura, esports d’aventura i activitats de relax i benestar.

Construeix capses per embolicar els regals

Si fas regals materials i necessites embolicar-los, amb la tècnica de l’origami pots crear embolcalls sostenibles reutilitzant papers de revistes.

Compra amb responsabilitat

Pensa, abans de comprar, què necessites i si allò que vols et serà d’utilitat o és un caprici. Fes servir el comerç de proximitat i vés a establiments que venen productes d’origen local, ecològic, a granel, de comerç just o artesanals. Reduiràs la petjada de CO2 del que compres, minimitzaràs els residus, menjaràs més sa i seràs solidari.

Tallers per fer postals de Nadal amb materials reciclats al Centre Cívic El Coll - La Bruguera i a la Biblioteca de Nou Barris. Activitat per fer objectes de regal a través del reaprofitament de diferents materials al Casal de Barri Can Rectoret. Prioritza els comerços sostenibles que reparteixen en bicicleta o vehicle elèctric, estalvien aigua i energia i són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. 

Elimina els plàstics

Pel sopar de Nadal, la nit de Cap d’Any o Sant Esteve se’ns omple la casa de familiars i amics. De vegades, per estalviar-nos feina, utilitzem gots, plats i coberts de plàstic. Aquest any, per reduir el consum de plàstics d’un sol ús, et recomanem que facis servir utensilis reutilitzables.  Et recordem també que l’Ajuntament de Barcelona posa a disposició de les entitats de la ciutat un servei de préstec gratuït d’una vaixella reutilitzable per fer servir en els actes, festes o celebracions populars. 

Mou-te amb transport públic

No només contamines menys sinó que et mous més ràpid i evites quedar-te atrapat en un embús.

No abandonis mobles ni trastos vells al carrer

De vegades els nous regals de Nadal substitueixen trastos vells. Recorda que cada carrer té un dia assignat i un horari, de 20.00 a 22.00 hores, per recollir-los.

Gestiona correctament els residus

Separa a casa els diversos residus, i diposita’ls correctament al contenidor que els correspon: paper i cartró al contenidor blau (sempre ben plegat per optimitzar l’espai), vidre al contenidor verd (incloses les ampolles de cava), envasos de plàstic, llaunes i brics al contenidor groc i residus orgànics al contenidor marró. Utilitza correctament els contenidors: no deixis bosses d’escombraries fora.

Recorda que totes les papereres disposen de cendrers o apagadors per a les cigarretes. A més, els xiclets també els pots llençar dins la paperera.

La xarxa de punts verds continua oberta per Nadal: aprofita i porta-hi tot el que ja no necessites.

L’Ajuntament també ha programat tot un seguit d’iniciatives i activitats que durant aquests dies ajudaran, també, a fer d’aquest Nadal una festa més sostenible:

Comparteix aquest contingut