Barcelona energia, la nova comercialitzadora pública d'energia elèctrica, comença a operar

Barcelona energia, la nova comercialitzadora pública d'energia elèctrica, comença a operar

20/02/2018 - 09:10

L’empresa pública ja està donada d’alta com a comercialitzadora d’energia elèctrica.

Des del passat 1 de febrer,la nova comercialitzadora gestiona 45 MW de generació pública d’energia que equival a uns 200.000 MWh elèctrics d’energia verda i local. Des del dia 1 de desembre de 2017, l’empresa pública ja va superar tots els tràmits legals per poder operar al mercat elèctric i com a tal apareix en el llistat de comercialitzadores d’energia elèctrica de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), regulador del mercat elèctric espanyol.

“Barcelona Energia” ja és una realitat. El passat 1 de desembre de 2017, l’empresa pública ja va superar tots els tràmits legals per poder operar al mercat elèctric (i com a tal apareix en el llistat de comercialitzadores d’energia elèctrica de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), regulador del mercat elèctric espanyol) i el passat 1 de febrer, la comercialitzadora pública d’energia elèctrica va iniciar la seva activitat de representació d’instal·lacions de generació en el mercat elèctric, gestionant l’energia que aquestes produeixen.

L’inici de l’activitat de representació suposa actuar com a agent del mercat elèctric de les plantes que actualment gestiona i explota: 41 plantes fotovoltaiques instal·lades en edificis de l’Ajuntament de Barcelona, la planta de valorització energètica de Sant Adrià del Besòs, i la planta d’aprofitament energètic de biogàs de l’abocador del Garraf.

El conjunt d’aquestes instal·lacions sumen una potència instal·lada de 45 MW i exporten a la xarxa aproximadament 200.000 MWh elèctrics d’energia verda, de proximitat i lligada a l’economia circular (que equivaldria al consum aproximat anual d’unes 87.000 famílies).

En una segona fase, a partir del proper mes de juliol, està previst que la comercialitzadora pública subministri l’energia elèctrica d’edificis i equipaments municipals de la ciutat de Barcelona; i posteriorment s’oferirà aquest servei a la ciutadania.

El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, destaca la importància de recuperar la gestió pública de l’energia, “perquè en un servei bàsic com aquest no poden primar els interessos d’uns quants per sobre de l’interès general. De fet, és un dels sectors on la sobirania té un paper cabdal”.

Segons ha assegurat Badia: “Ens estem dotant d’eines per augmentar el lideratge públic, per independitzar-nos de l’oligopoli elèctric; per desenvolupar un paper actiu en el mercat energètic; per ser més verds i omplir la ciutat d’energies renovables; per ser més eficient, amb el màxim possible produït localment, per facilitar l’autoconsum, per garantir el dret energètic i fer partícips a la ciutadania i que aquesta tingui un paper actiu”.

La comercialitzadora pública d’energia elèctrica és una prioritat del Govern Municipal com a instrument de promoció i estímul de la generació energètica local i renovable tant a nivell d’equipaments municipals com també per a la ciutadania.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el conjunt de mesures per a la transició energètica impulsades per l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de donar a conèixer els beneficis ambientals, socials i econòmics que suposa la generació energètica amb fonts renovables així com fer un consum racional de l’energia.

Per a més informació.