‘Barcelona Metròpolis’, pensament per transformar la ciutat

‘Barcelona Metròpolis’, pensament per transformar la ciutat

08/10/2018 - 16:26

Cultura. El pròxim número de la publicació, que enceta una nova etapa i està dedicat a la Biennal de Pensament, abordarà l’urbanisme i el model de governança.

La publicació ‘Barcelona Metròpolis’ inicia una nova etapa amb la direcció de la periodista Milagros Pérez Oliva, per donar veu al debat i la reflexió sobre els reptes de la ciutat global i sobre les transformacions urbanes que repercuteixen en la vida dels veïns i les veïnes.

La revolució tecnològica, la globalització, els moviments migratoris o els feminismes mantenen la ciutat en una evolució constant i propicien canvis continus en el teixit social. Però, sovint, el ritme frenètic de la ciutat no deixa espai per a la reflexió pausada. Per això la revista Barcelona Metròpolis vol donar veu al debat sobre els conflictes i les oportunitats que fan de la ciutat una xarxa dinàmica i viva.

Nova etapa

La pluralitat i la transparència defineixen la nova línia editorial de la publicació, que a més estrena disseny i format. Cada número dedicarà un dossier especial a un tema concret, amb tot un seguit d’articles especialitzats. La revista també inclourà entrevistes,  reportatges i relats literaris. A més, dos artistes hi aportaran la seva visió particular de la metròpolis amb fotografies i il·lustracions.

Tot i que la publicació de la revista impresa serà trimestral, Barcelona Metròpolis s’estendrà per altres canals per mantenir el debat constantment obert. La versió digital s’actualitzarà d’una manera contínua i les xarxes socials vinculades a la publicació en difondran els continguts regularment. Així mateix, s’organitzaran sessions presencials vinculades al tema dels dossiers per fomentar la participació de la ciutadania.

Número 109, “Ciutat oberta”

El número 109 de Barcelona Metròpolis és el primer d’aquesta nova etapa, que inclou el dossier “Ciutat oberta”, vinculat a la Biennal de Pensament. Un conjunt de relats que aborden el model d’urbanisme i de governança de la ciutat global des de la perspectiva de la política, l’arquitectura, la sociologia, la filosofia, la història i la comunicació. Richard Sennett, Carlo Ratti, Jane Lazarre, Marina Subirats, David Fernàndez o Ignacio Sánchez Cuenca conviden a repensar el futur de la ciutat i el paper dels veïns i les veïnes en la construcció d’aquest projecte col·lectiu.

A més, el número conté una selecció de fotografies de Consuelo Bautista, que aporta la seva mirada personal sobre el Raval des de la vessant més diversa i menys convencional del barri. Per la seva banda, l’il·lustrador Pol Montserrat omple les pàgines de pinzellades subtils i minimalistes que donen forma als relats que acompanyen.

Més de trenta anys de relat de ciutat

L’any 1986 es va fundar la revista Barcelona Metròpolis Mediterrània, una publicació dirigida pel periodista Joan-Anton Benach que es definia com “una biblioteca de la cultura urbana” i que recollia la transformació urbanística, arquitectònica i social de la ciutat. L’any 2007, el catedràtic de filosofia Manuel Cruz va assumir la direcció de la revista, que va passar a anomenar-se Barcelona Metròpolis i es va reorientar cap a una publicació d’informació i de pensament urbans. El 2012 el periodista Bernat Puigtobella va liderar la tercera etapa de publicació sota el lema “Capital en transformació”.