Estrena del carrer de Salomó ben Adret

Estrena del carrer de Salomó ben Adret

09/11/2018 - 15:34

Ciutat Vella. El canvi del nomenclàtor serveix per esborrar el record del pogrom del 1391, que va posar fi al call jueu de la ciutat.

Avui s’ha descobert la placa del nou carrer de Salomó ben Adret, al Gòtic, que fins ara era conegut com a carrer de Sant Domènec del Call. Amb aquest canvi del nomenclàtor s’honora la memòria del líder del judaisme català, mestre talmudista i jurisconsult que va ser rabí de Barcelona durant més de quaranta anys al segle XIV, i alhora s’esborra la presència a l’espai públic del pogrom del 1391, que va destruir el barri jueu de Barcelona, precisament del 5 al 8 d’agost, dia de sant Domènec.

Durant tres dies es van atacar llars, saquejar i destruir propietats, documents i comerços i 300 jueus van ser assassinats. El pogrom va destruir el call de Barcelona, un dels més importants i amb més habitants de Catalunya i de la Corona d’Aragó.

Per reparar aquest greuge, una demanda històrica de la comunitat jueva de la ciutat, es va consensuar el nom de Salomó ben Adret, rabí de Barcelona durant més de quaranta anys al segle XIV i una figura cabdal de la historia de la cultura catalana medieval, a més d’un dels talmudistes més reconeguts de l’edat mitjana.

Fill d’una família benestant del call de Barcelona, Salomó ben Adret es va ocupar de jove del negoci familiar, el préstec de diners. Un cop completada la seva formació com a talmudista, estudiós de la religió jueva i intèrpret del Talmud, va abandonar el negoci bancari per endinsar-se en el camp de la jurisprudència rabínica.

Va exercir com a rabí de Barcelona durant més de quaranta anys i va fundar la seva pròpia acadèmia talmúdica. A més, va servir tres reis com a responsable d’afers jueus: Pere II, Alfons II i Jaume II.