Els punts d’assessorament energètic eviten 10.000 talls de llum

Els punts d’assessorament energètic eviten 10.000 talls de llum

08/11/2018 - 15:10

Drets energA?tics. El segon Congrés Català de Pobresa Energètica debat les causes del problema i analitza l’estat dels drets energètics de la ciutadania.

A principis del 2017 es calculava que a Barcelona hi havia 170.000 persones que tenien problemes per pagar la factura de la llum, el gas o l’aigua. Gairebé dos anys després aquesta xifra s’ha reduït en un 30% gràcies al servei i l’atenció dels punts d’assessorament energètic (PAE) i a la creació d’una xarxa comunitària als barris per detectar casos de pobresa energètica entre el veïnat. El segon Congrés Català de Pobresa Energètica reflexiona sobre les causes estructurals d’aquest problema per trobar-hi solucions i garantir els drets energètics de la ciutadania.

Els punts d’assessorament energètic van néixer el 2017 per defensar els drets energètics de la ciutadania i reduir el nombre de veïns i veïnes en risc de vulnerabilitat energètica.

El 2018 els PAE han doblat l’atenció respecte al 2017 i han ampliat els serveis per promoure l’estalvi i l’eficiència energètica, tramitar ajuts i assessorar sobre l’autogeneració d’energia amb plaques fotovoltaiques des de les llars i sobre els tràmits necessaris per demanar ajuts per generar energia solar, entre altres. També s’ha reforçat la sensibilització sobre la pobresa energètica dels diferents agents de la xarxa comunitària dels barris mitjançant la difusió d’informació; la formació de les associacions, els comerços, les entitats i els equipaments, i el desplegament de convenis específics per detectar casos de pobresa energètica juntament amb els Bombers de Barcelona, els centres d’atenció primària (CAP) o el servei d’ajuda a domicili.

Fins avui, aquest servei, pioner a Catalunya, ha permès el següent:

  • Atendre prop de 50.000 persones.
  • Evitar 10.000 talls de subministrament.
  • Estalviar 110.000 euros a les famílies amb la reducció de la potència elèctrica.

Dones, llogateres i a l’atur

Les principals causes de la pobresa energètica són el preu dels subministraments bàsics, la qualitat arquitectònica de l’habitatge i la situació socioeconòmica de les persones. Barcelona, segons l’estudi “Indicadors municipals de pobresa energètica a la ciutat de Barcelona”, el perfil més nombrós (67,9%) de persones que viuen en situació de pobresa energètica són dones, estan a l’atur, viuen en règim de lloguer i manifesten principalment problemes per fer-se càrrec de la factura de la llum. Per districtes, la pobresa energètica segueix la distribució socioespacial d’altres formes de pobresa i desigualtat. Axí, Ciutat Vella i la perifèria nord, Nou Barris, Horta-Guinardó i part de Sant Andreu són les zones amb més afectació.

Durant dos dies el segon Congrés Català de Pobresa Energètica, aprofundeix en les causes estructurals d’aquest problema i la situació actual dels drets energètics en l’àmbit local i europeu. Un espai de trobada i reflexió perquè les entitats socials, ambientals, experts i representants de diferents administracions locals col·laborin en la recerca de solucions efectives a curt i mitjà termini.

També s’ha instal·lat un punt d’assessorament energètic per informar i apoderar la ciutadania en relació amb els drets energètics i les mesures per reduir el cost de la factura de la llum, l’aigua i el gas.