Endavant la iniciativa veïnal perquè l’avinguda de Borbó s’anomeni ‘dels Quinze’

Endavant la iniciativa veïnal perquè l’avinguda de Borbó s’anomeni ‘dels Quinze’

05/10/2018 - 16:41

Urbanisme i infraestructures. El canvi de nom l’impulsen la Taula Unitària Nou Barris per la República i l’Associació de Veïns i Veïnes de la Torre Llobeta i Vilapicina.

El Plenari del Consell del Districte de Nou Barris ha aprovat elevar a la Ponència del Nomenclàtor la proposta per canviar el nom de l’avinguda de Borbó pel d’‘avinguda dels Quinze’. La mesura neix a proposta d’entitats i de col·lectius veïnals, i s’emmarca en la política de ciutat per recollir al Nomenclàtor la memòria popular, republicana i feminista.

La denominació dels Quinze fa referència al nom popular que rep l’espai on conflueixen els barris del Guinardó i de Vilapicina i la Torre Llobeta. L’origen prové del bitllet de quinze cèntims del tramvia 46, que a començaments del segle XX connectava aquesta zona de la ciutat amb la plaça d’Urquinaona.

La proposta passarà ara a la Comissió del Nomenclàtor que estudia les propostes de nom de les vies de la ciutat. Un cop aprovat el canvi, s’obrirà un període d’al·legacions abans de l’aprovació definitiva.

Un canvi que neix del veïnat

La iniciativa per canviar el nom de l’avinguda sorgeix de les entitats i els col·lectius veïnals agrupats en la Taula Unitària de Nou Barris per la República i de l’Associació de Veïns i Veïnes de Torre Llobeta i Vilapicina.

Des de l’inici del procés d’informació al veïnat engegat per les entitats el mes d’abril, s’han recollit 1.300 signatures en suport del canvi de nom.

Carrers i places més a prop de la història dels barris

El canvi de nom, més enllà de substituir una referència borbònica, pretén reivindicar la història, la tradició i la identitat del districte.

L’actuació s’emmarca en la política de ciutat per recuperar, a través del nom de carrers i places, la memòria republicana, popular i feminista, fins ara poc representada a l’espai públic, i per substituir els noms amb referència monàrquica, especialment els que van ser imposats durant la dictadura franquista.

Aquesta política ja ha permès fer nombrosos canvis a la ciutat per incorporar al Nomenclàtor, entre altres, la plaça de la República, la plaça de Pablo Neruda i la plaça del Cinc d’Oros.