Espais de lleure i usos veïnals per al nou front marítim del Gòtic

Espais de lleure i usos veïnals per al nou front marítim del Gòtic

09/11/2018 - 18:37

Urbanisme. La reforma de la Balconada del Moll de la Fusta té un pressupost de 2,1 milions d’euros i es preveu que s’enllesteixi l’octubre del 2019.

El projecte de remodelació de la Balconada del Moll de la Fusta, entre la Rambla i la via Laietana, transformarà el front marítim del Gòtic en un espai integrat a la ciutat on es prioritzaran els usos comunitaris i les activitats participatives.

Amb la reforma, els 600 metres lineals de la Balconada, entre el final de la Rambla i de la via Laietana, es distribuiran en cinc espais comunicats entre si on s’ubicaran zones d’ombra per millorar el confort del veïnat, més verd urbà, nous espais per a activitats de lleure i una nova xarxa de subministraments i d’il·luminació. Els nous usos responen a les diverses necessitats dels veïns i les veïnes del Gòtic:

  • L’Umbracle: Un sostre baix i acollidor que s’instal·larà al davant de l’antic convent de la Mercè, amb un disseny acolorit i mediterrani que recorda els envelats festius de la costa. L’espai està pensat per a trobades veïnals, mostres d’entitats, activitats de gimnàstica en grup o jocs infantils.
  • La Sala: Al costat de l’Umbracle s’instal·laran un conjunt de bancs lineals per formar una grada quasi semicircular on s’organitzaran activitats grupals en format obert amb vistes al mar.
  • El Pati: A l’altra banda de l’Umbracle s’alliberarà un espai polivalent d’uns 1.000 metres quadrats, on es podran desenvolupar activitats temporals que requereixin la instal·lació d’estructures provisionals o una superfície lliure d’obstacles.
  • El Jardí: Aquest espai està dissenyat per aportar més verd urbà a la Balconada i estirar la plaça del Duc de Medinaceli fins al mar. Es tracta d’un jardí romàntic amb margallons, bambú i flors que també disposarà de seients per poder gaudir de l’entorn. A més, inclou una zona de jocs infantils i dues pistes de petanca.
  • El circuit de patinets: Una pista d’entreteniment per a patinets de roda petita, amb diversos recorreguts al voltant d’elements urbans, que connectarà amb la via pedalable que segueix la Balconada, i on es podran desenvolupar activitats lúdiques, esportives i familiars.

Es preveu que les obres comencin al març del 2019 i que tinguin una durada de set mesos. La reformulació de la Balconada, que té un pressupost de 2.190.000 euros, forma part del Pla de barris del Raval Sud i el Gòtic Sud i és el primer pas del Pla estratègic dels espais litorals de la ciutat.

Aquest pla té l’objectiu de recuperar el litoral com un espai estratègic per al gaudiment de la ciutadania, una funció que ha de trobar l’encaix amb la resta d’activitats que es duen a terme al front marítim. Per això, el Govern municipal ha impulsat la creació d’un òrgan de participació i consens, el Pacte del Litoral, per convidar tots els agents implicats en la gestió del litoral (institucions, entitats, organitzacions i veïnat) a repensar i proposar les millors solucions per al futur del litoral barceloní.