La presó de dones de les Corts tindrà un memorial permanent

La presó de dones de les Corts tindrà un memorial permanent

10/10/2018 - 16:39

MemA?ria. El monument s’instal·larà a la cantonada dels carrers d’Europa i de Joan Güell.

Un monument format per sis pedres d’escullera procedents de diferents punts de la Península completarà els tòtems informatius sobre la presó de dones de les Corts. Aquest és el projecte guanyador d’aquest memorial, que, en resposta a una llarga reivindicació de la societat civil, es dedicarà a les víctimes d’aquest espai de repressió i empresonament on van tancar un important nombre de dones per motius polítics i en van afusellar onze. Es preveu que estigui fet a mitjan 2019.

L’equip guanyador està format per la professora de Belles Arts de la Universitat de Barcelona Núria Ricart, l’arquitecte Jordi Henrich i l’historiador i coordinador del projecte “Memòria presó de les Corts”, Fernando Hernández Holgado. S’ha imposat davant les altres quatre propostes presentades a concurs i hi ha sobresortit per criteris de viabilitat i també per la consideració de la memòria de les preses i víctimes i l’impacte en l’entorn urbà.

El memorial s’ubicarà al xamfrà de muntanya del costat de Besòs de l’encreuament entre els carrers de Joan Güell i d’Europa, on actualment hi ha uns tòtems informatius provisionals, instal·lats el 2014, que esdevindran permanents.

Al seu voltant i sobre un terra pavimentat amb peces de basalt, s’hi afegirà un monument minimalista, format per les sis pedres d’escullera amb inscripcions que combinaran informacions històriques sobre el que va ser la presó de dones durant el franquisme i informacions geològiques i de procedència de les pedres.

La vorera del carrer d’Europa s’ampliarà dos metres, ja que s’hi eliminarà la filera d’aparcament i de contenidors i s’hi renovarà tot l’arbrat i la il·luminació per formar un espai de passeig integrat.

Un espai de repressió

Entre els anys 1939 i 1955, a la presó de dones de les Corts es van tancar moltes dones, en molts casos, per motius polítics, i onze d’aquestes preses van ser afusellades al Camp de la Bóta. La presó va tancar l’any 1955, després que les carcelleres de l’ordre religiosa que gestionava la institució aconseguissin permutar la finca.

La proposta dona seguiment a les reivindicacions del procés participatiu ciutadà engegat l’any 2013 amb la Plataforma Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts, integrada per diferents entitats i associacions.

El cost de l’execució del projecte serà d’uns 202.000 euros, que finançaran el Comissionat de Programes de Memòria i el Districte de les Corts. Es preveu que les obres comencin el gener del 2019 i durin sis mesos.