Les restriccions de circulació s’aplicaran també a les motos més contaminants

Les restriccions de circulació s’aplicaran també a les motos més contaminants

14/11/2018 - 12:18

Contaminació. A partir de l’1 de desembre, a més de cotxes, durant els episodis de contaminació per NO2 tampoc no podran circular les motos matriculades abans del 2003.

A partir de l'1 de desembre, quan s'activi un episodi de contaminació per NO2, les motos, els ciclomotors, els tricicles i els quadricicles matriculats abans del 2003, anteriors a Euro 2, no podran circular per la zona de baixes emissions de la ciutat. S'amplia, doncs, una restricció que fins ara només afectava els cotxes més contaminants.

Ja està en marxa una campanya per informar els motoristes que s’amplien les restriccions temporals de la circulació, a partir de l’1 de desembre, en cas d’episodi de contaminació per NO2 a les motos, els ciclomotors, els tricicles i quadricicles sense distintiu ambiental de la DGT. L’avís de possibles restriccions es farà amb una antelació de 48 hores. Les restriccions estaran actives entre les 7.00 i les 20.00 hores, de dilluns a divendres, mentre duri l’episodi.

Com els cotxes, les motos i els ciclomotors es classifiquen en diferents categories d’etiquetes ambientals: B, C, ECO i de zero emissions. Les motos i els ciclomotors anteriors a Euro 2, que corresponen majoritàriament als matriculats abans del 2003, no tenen distintiu ambiental, perquè se’ls considera molt contaminants. La classificació per categories ambientals és la següent:

  • Sense etiqueta: Euro 1, matriculats abans del 2003.
  • Etiqueta B: Euro 2, matriculats a partir del 2003.
  • Etiqueta C: Euro 3 i Euro 4, matriculats a partir del 2007.
  • ECO i de zero emissions: Motos i ciclomotors elèctrics.

Els distintius ambientals de la DGT es poden obtenir en qualsevol de les 85 oficines de Correus de la ciutat i sol·licitar a través de tallers mecànics i gestories acreditades.

Segons la DGT, al 40% de les motos i els ciclomotors matriculats a Barcelona els correspon l’etiqueta C; a un 19%, l’etiqueta B, i un 1% tenen el distintiu de zero emissions. La col·locació dels distintius ambientals és voluntària i facilitarà la identificació dels vehicles a la Guàrdia Urbana quan s’activin els episodis de contaminació.

Comproveu el distintiu ambiental del vostre vehicle a: barcelona.cat/qualitataire

Recomanacions durant un avís o episodi de contaminació

El consistori aconsella a la ciutadania que es mogui a peu o en bicicleta pels carrers amb menys trànsit, que utilitzi el transport públic i eviti desplaçar-se amb vehicle privat. Si no té cap alternativa, se li recomana que utilitzi un cotxe compartit.

D’altra banda, es recomana regular la climatització de les llars i s’aconsella als ciutadans que siguin especialment sensibles als efectes de la contaminació atmosfèrica i que traslladin la rutina esportiva al moment del dia en què les concentracions de contaminants són inferiors.

S’activaran també mesures extraordinàries per reforçar el transport públic, que s’incrementarà un 10%, i s’apujarà la tarifació d’aparcament regulat en calçada en zona blava i zona verda als no residents, excepte en el cas dels vehicles ECO i de zero emissions.