Més de setze mil persones recorden l’1 d’octubre a la Model

Més de setze mil persones recorden l’1 d’octubre a la Model

16/10/2018 - 19:02

Ajuntament. La cloenda del cicle “1 d’octubre i més” ha tingut lloc un any després que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez entressin a la presó.

El cicle “1 d’octubre i més. Barcelona, ciutat de drets”, que des del 27 de setembre ha rebut 16.000 visitants, es clou amb el compromís de les entitats organitzadores i l’Ajuntament de Barcelona de seguir treballant conjuntament i impulsar un front ampli que analitzi la situació política de Catalunya, per mitjà d’un conjunt de consensos.

Els diferents actors que han coorganitzat les jornades són, d’una banda, les entitats de la campanya “Demà pots ser tu”, formada per Òmnium Cultural, FundiPau, Irídia, Novact i l’Institut de Drets Humans de Catalunya i, de l’altra, l’Ajuntament de Barcelona. L’èxit del cicle ha posat d’acord els organitzadors pel que fa a la necessitat de seguir treballant conjuntament per afrontar els reptes que s’esdevindran a curt, mitjà i llarg termini.

Consensos per avançar

Dels diàlegs, els tallers i les exposicions que s’han succeït a la Model des del 27 de setembre, se n’han extret una sèrie de consensos que giren al voltant dels eixos següents:

  • El llegat de l’autoorganització popular que ha deixat l’1 d’octubre.
  • La necessitat de fer dialogar tota la gent que no es va mobilitzar aquell dia.
  • Depurar les responsabilitats polítiques i penals perquè els fets no quedin impunes.
  • La posada en llibertat dels líders polítics i socials com a condició indispensable per superar l’etapa d’excepcionalitat.
  • Constatar que la retallada de drets que sacseja Catalunya també afecta la resta de l’Estat, i per tant, la necessitat de teixir vincles.
  • Una solució negociada i dialogada entre els governs de la Generalitat i l’Estat que podria materialitzar-se en un referèndum acordat i vinculant.

La cloenda del cicle d’activitats i exposicions “1 d’octubre i més. Barcelona, ciutat de drets” coincideix amb la commemoració de l’any que fa que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són a la presó.

Unes jornades per pensar, debatre i reflexionar

Les jornades han servit per evocar el que va significar l’1 d’octubre per a les veïnes i els veïns de la ciutat, segons el testimoni de diferents persones, i també han estat un espai per rememorar. Barcelona ha estat bressol de lluites i manifestacions populars històriques per fer front a les injustícies: la Rosa de Foc, la resistència antifranquista, les marxes antiglobalització, les protestes contra la guerra de l’Iraq, la indignació del 15-M o la lluita feminista són algunes de les predecessores de l’1 d’octubre.

Les jornades també han volgut denunciar el paper de l’Estat durant els dies previs, la jornada de l’1 d’octubre i les conseqüències posteriors que van dur els líders polítics a la presó o a la imputació d’alcaldes sobiranistes, entre altres.

Finalment, el debat ha buscat recosir les diferents posicions i vivències al voltant de l’1 d’octubre, tant de les persones que s’hi van implicar directament com de les que ho van fer com a conseqüència de les actuacions policials, o de les persones que no van voler implicar-s’hi, en reconeixement de la complexitat d’una societat diversa.

Suport i acompanyament per a les víctimes

Un dia després dels fets de l’1 d’octubre de 2017, l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa un dispositiu especial a través de l’Oficina per la No Discriminació (OND) per oferir suport legal i psicosocial a les persones afectades per les agressions policials. En total es van atendre 300 persones. Aquestes persones van visitar ahir l’exposició a la Model.

La visita forma part de l’acompanyament que l’Ajuntament de Barcelona ha fet a les persones que van ser ateses pel dispositiu municipal. Del 2 al 20 d’octubre de 2017 també es va fer una crida amb l’objectiu que la ciutadania fes arribar imatges i vídeos de les càrregues policials. Un total de 42 persones van aportar materials audiovisuals, que han servit per poder identificar diferents agents que van participar en l’actuació policial a la ciutat, i per tant, en alguns casos, han pogut servir com a prova en el procés judicial.