Reforç de l’assistència jurídica gratuïta a l’Oficina de l’Habitatge de Ciutat Vella

Reforç de l’assistència jurídica gratuïta a l’Oficina de l’Habitatge de Ciutat Vella

06/09/2018 - 18:35

Habitatge. Un conveni amb l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona persegueix que cap mala pràctica relacionada amb l’habitatge quedi impune.

L’Ajuntament de Barcelona i l’I·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona han signat un conveni per reforçar l’assistència jurídica gratuïta a l’oficina del Districte de Ciutat Vella amb l’objectiu d’estar atents a problemes d’assetjament immobiliari actiu i passiu, i poder orientar tant la ciutadania com les entitats i associacions per afrontar-los des dels districtes.

ADA COLAU: “Una de les idees és facilitar aquest accés a l’assessorament jurídic, facilitar també l’accés a la justícia gratuïta i també facilitar que tant els veïns com les entitats veïnals que estan en contacte amb la realitat quotidiana puguin portar als tribunals les possibles vulneracions del dret a l’habitatge.” 

Mitjançant aquest conveni, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) es compromet a col·laborar amb l’oficina a fi de detectar dinàmiques noves que afectin el dret a un habitatge digne. Així doncs, es prestarà una atenció especial a situacions com les pràctiques especulatives, la il·legalitat, l’assetjament passiu, la deixadesa dels propietaris amb els habitatges, l’assetjament actiu per agressió, la pujada desmesurada del preus del lloguer i la compra d’edificis per part de grans inversors amb l’objectiu de rehabilitar-los que culmina amb l’expulsió o el desplaçament de la població, entre altres.

D’acord amb el conveni, l’ICAB assumeix la gestió d’un servei que complementa els que ja ofereix l’oficina de l’habitatge. Els lletrats especialitzats, que rebran una formació específica en matèria d’habitatge, oferiran atenció directa a l’oficina —situada a la plaça de Salvador Seguí, 13— dos matins a la setmana (els dilluns i dimecres de 10.00 a 12.00 hores) i una tarda (els dijous de 15.00 a 19.00 hores).

Aquest conveni és fruit del compromís pel dret a l’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, i també de la demanda de diversos col·lectius de veïns i veïnes que atenen casos de vulneració del dret a l’habitatge i que havien demanat a l’Ajuntament poder disposar de reforç i d’assessorament pel que fa a la seva tasca.

Es tracta de la primera experiència d’aquestes característiques que es posa en marxa a la ciutat, i neix com una prova pilot al districte de Ciutat Vella, amb la perspectiva que es pugui posar en funcionament a la resta d’oficines d’habitatge de la ciutat.

Comparteix aquest contingut