Les Festes de la Mercè arriben al Besòs

Les Festes de la Mercè arriben al Besòs

07/09/2018 - 17:03

La MercA?. La festa major incorpora activitats i actuacions a la llera del riu barceloní i amplia així el nombre d’espais.

Del 21 al 24 de setembre torna la Festa Major de Barcelona. La Mercè 2018 consolida la descentralització de la festa, dona protagonisme als barris de la ciutat i incorpora la llera del Besòs com un punt d’interès d’activitats. D’altra banda, Lisboa, com a ciutat convidada d’enguany, tindrà presència en setze activitats.

Aquest any la Mercè arriba amb més de 500 actuacions gratuïtes a l’espai públic, en 22 espais repartits en 6 districtes de la ciutat i fins a 211 grups i artistes que amenitzaran les festes.

El tret de sortida de la festa el donarà l’actriu Leticia Dolera amb la lectura del pregó de festes, el divendres 21 de setembre, i els actes i les celebracions s’allargaran fins al dilluns 24 a la nit, en què tindrà lloc el Piromusical a l’avinguda de la Reina Maria Cristina. Enguany la música ens transportarà a Lisboa, es recordaran les efemèrides de l’any, el Maig del 68, els 50 anys de jazz a la ciutat i els 100 anys del naixement del compositor, pianista i director d’orquestra nord-americà Leonard Bernstein.

Però el Piromusical no serà l’única mostra de llum i foc durant la festa major. Els artistes visuals Fausto Morales i José Vaaliña han desenvolupat l’espectacle Oda des del cel, un homenatge a la ciutat a través d’un poema de David Castillo, que es projectarà en format de videomapatge sobre la façana de l’Ajuntament. A més, a l’espigó del Gas podrem gaudir dels focs d’artifici amb el 21è Festival Pirotècnic Internacional.

Tradició i cultura popular

Les Festes de la Mercè han estat sempre sinònim de tradició, i així serà un any més, amb la participació de 212 entitats, que participaran en 50 activitats. El foc i el soroll dels diables protagonitzaran la tarda del dissabte 22 de setembre, que començarà amb el Correfoc dels Petits, la Ceptrotada, l’encesa de la Porta de l’Infern i el gran Correfoc de Festa Major, en què participaran les colles de la ciutat.

El matí de festa major, que se celebrarà el dissabte 21, també en serà una bona mostra de la nostra tradició, amb les Matinades de Grallers, la 25a Mostra de Balls de Gegants, el Seguici de la Mercè, la Cavalcada de la Mercè i la 46a edició de les Jornades Internacionals Folklòriques.

A més, els dies 23 i 24 viurem, respectivament, les dues jornades castelleres, la Diada Històrica, amb els Minyons de Terrassa i la Colla Joves de Valls, i la Diada Local, amb la participació de les set colles de la ciutat.

La festa major, un aparador per a l’art

El Mercè Arts de Carrer (MAC) aproparà la cultura contemporània, les arts de carrer, el circ, la dansa, el teatre i les tecnologies a la ciutadania, amb una mostra del talent local i internacional en diferents espais de Barcelona. Destaca una mirada especial dedicada a les dones, amb l’espectacle Ara dones, al passeig dels Til·lers; a més, totes les presentacions seran a càrrec de dones.

Durant els quatre dies de la festa major, més de 60 companyies nacionals i 15 d’internacionals oferiran 330 funcions en 7 espais de la ciutat. La novetat és la incorporació de la llera del riu Besòs, al barri del Bon Pastor, com a escenari del MAC, que s’afegeix al parc de la Ciutadella i el passeig de Lluís Companys, el Castell de Montjuïc, el parc de la Trinitat, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm i el Palauet Albéniz.

La festa de l’associacionisme

Per tercer any consecutiu la plaça de Catalunya esdevindrà el punt de trobada de la ciutadania i el teixit associatiu amb “Associa’t a la festa”, en què més de dues-centes entitats i col·lectius de Barcelona mostraran la seva activitat i els seus valors transformadors mitjançant tallers, jocs, activitats, art urbà i propostes escèniques.

Tota la programació es pot consultar al web de la festa major o a l’aplicació disponible per a telèfons intel·ligents.

Comparteix aquest contingut