Una ciutat que defensa els drets humans

Una ciutat que defensa els drets humans

11/11/2018 - 11:32

Ajuntament. La trobada “Cities for Rights” reunirà representants d’arreu que planten cara a l’extrema dreta.

Al desembre la Declaració universal dels drets humans complirà 70 anys, i Barcelona vol reivindicar-se de nou com a referent de la defensa dels drets de les persones. A la ciutat tindrà lloc la conferència internacional “Cities for Rights”, un debat dels reptes globals per fer front a un moment històric i polític de retrocés dels drets arreu del món. El projecte Umbral, a més, desplegarà intervencions artístiques al metro de la ciutat entorn als drets humans, la immigració, el refugi i la integració.

“Cities for Rights” se celebrarà els dies 10 i 11 de desembre i analitzarà quin paper tenen les ciutats en la lluita per la protecció i garantia dels drets humans des de diferents punts de vista i amb una mirada feminista. El tema principal serà la vulneració de drets de les persones migrants i refugiades a causa de les polítiques migratòries i de control de fronteres, cada cop més restrictives i criminalitzadores per l’auge dels governs d’extrema dreta.

Participaran en la conferència representants de les sanctuary cities que s’han plantat als Estats Units contra les polítiques xenòfobes i racistes de Trump, així com de moviments com United We Dream, que aglutina desenes de milers de dreamers que van arribar als EUA quan eren menors i que ara viuen sota l’amenaça de deportació de Trump, o ACLU, l’organització d’advocats que va tombar el veto antirefugiats de Trump.

Un altre dels eixos de la trobada serà el dret a l’habitatge, convertit en un dels drets fonamentals més vulnerats a la majoria de grans ciutats. Parlaran d’aquest tema la relatora especial de les Nacions Unides pel dret a l’habitatge, Leilani Farha, i representants de ciutats que impulsen polítiques valentes per defensar els drets dels llogaters davant les dinàmiques globals dels fons especulatius.

La conferència reunirà també ponents de reconegut prestigi internacional, com el filòsof i escriptor Santiago Alba Rico i l’escriptora i filòsofa Djamila Ribeiro.

A més del 70è aniversari de la Declaració universal dels drets humans, enguany en farà vint de la conferència “Ciutats pels drets humans”, que l’any 1998 va reunir més de setanta ciutats del continent europeu a Barcelona per donar veu al municipalisme com l’administració més propera en la defensa, la protecció i la garantia dels drets de la ciutadania.

Arriba el projecte Umbral

Les migracions són un dels trets característics de les societats actuals. Els conflictes bèl·lics, la pobresa i la manca de llibertats que es viuen en alguns països forcen la població a fugir a la recerca d’un futur digne. Com a conseqüència d’això, aquestes persones sovint perden la vida en el trajecte o es queden confinades en un camp de refugiats.

En el marc de la conferència “Cities for Rights”, la ciutat presentarà el projecte Umbral, un desplegament artístic que reunirà les obres de deu artistes internacionals i tres entitats per reflexionar i comprendre les desigualtats que viuen els milions de persones que es veuen obligades a emprendre una ruta migratòria.

Les intervencions artístiques seran a càrrec d’Yto Barrada i Leila Alaoui, Banu Cenetoglu, Ramón Esono, Daniel García Andújar, Eulàlia Grau, Rogelio López Cuenca i Elo Vega, Teresa Margolles, Dan Perjovschi, Estefanía Peñafiel i Hiwa K. També hi haurà les obres dels projectes de Frontera Sud, Sueños Refugiados i Un regal per a Kushbu.

El projecte es començarà a mostrar el 10 de desembre i es podrà veure fins al 6 de febrer en 13 estacions de metro dels deu districtes de Barcelona. D’altra banda, s’han programat activitats de difusió i aprenentatge per conscienciar sobre la realitat de les persones migrades i refugiades.