Banya’t de manera segura

 • Grup de menors banyant-se a la platja amb salvavides
 • Grup de surfistes a la vora de l'aigua amb la taula de surf sota els braços

Banya't segur

A l'hora de banyar-se, cal tenir molt en compte els corrents. Si n'hi ha, el color de la bandera t'ho indicarà. Evita apropar-te als espigons i segueix els consells dels socorristes. 

Consulta els consells i les bones pràctiques per gaudir de les platges i el bany amb seguretat.

1. El millor bany és el bany segur. Fes el que t'indiquin en cada moment les banderes de senyalització.

2. Si fas cas dels consells dels socorristes, gaudiràs d'un bon dia de platja.

3. Neda sempre paral·lelament al trencant de les onades i no t'allunyis de la platja.

4. Si no saps nedar o no et sents prou preparat per fer-ho, banya't sempre a prop d'un socorrista, avisa'l abans d'entrar a l'aigua i procura que l'aigua no et sobrepassi la cintura.

5. No traspassis mai la zona senyalitzada amb boies grogues ni nedis a prop dels espigons.

6. No és permès caminar pels espigons, pescar-hi ni pujar-hi per saltar a l'aigua.

7. Si tens qualsevol problema, avisa el socorrista o la persona que tinguis més a prop aixecant la mà i demanant auxili verbalment. Intenta mantenir-te tranquil mentre esperes que arribi l'ajut. Si tens a l'abast un element flotant, fes-lo servir i no l'abandonis.

8. A l'hora de banyar-se, cal tenir molt en compte els corrents. Si n'hi ha, el color de la bandera t'ho indicarà. Evita apropar-te als espigons i segueix els consells dels socorristes. Si et trobes atrapat enmig d'un corrent, no nedis mai en contra, mantén-te surant i demana ajut.

9. No facis veure que tens problemes si no és cert. Pensa que quan es demana ajut s'activa un servei d'emergència, i amb la teva acció impedeixes que estigui a l'abast de qui realment el pot necessitar.

10. Si detectes la presència de meduses pren precaucions, no t'hi banyis a prop i no intentis tocar-les ni treure-les de l'aigua. De fet, el millor és no banyar-se. Evita que els nens juguin amb les meduses i, en cas de picada, demana ajut al socorrista.

11. Si hi ha roques en el trencant de la platja, respecta els senyals que ho indiquen i no et capbussis. Observar l'aigua abans d'entrar-hi és una bona manera d'evitar contusions.

12. La pesca no és permesa entre les 6 i les 22 h i s'ha de practicar únicament en les zones autoritzades.

13. A la platja és millor no consumir alcohol perquè redueix els reflexos. Si se'n pren, el més convenient és no banyar-se o, si més no, refrescar-se en les dutxes abans d'entrar a l'aigua.

Les meduses

Les meduses són animals marins que viuen en aigües obertes. Neden molt lentament i a la primavera i l'estiu són arrossegades cap a les costes pels corrents.

Si es toquen les meduses, encara que estiguin mortes injecten una substància a la pell que produeix coïssor. El contacte amb els tentacles o amb les seves porcions, tant a l'aigua com en la sorra també poden causar lesions.

A tenir en compte

 • Evitar les zones on trenquen les onades, perquè és el lloc on s'acumulen les restes de meduses.
 • No banyar-se si hi ha meduses o si així ho recomanen els serveis de vigilància de la platja.
 • Les meduses no han de tocar-se mai, ni treure-les de l'aigua, encara que estiguin mortes.
 • La sensació de la picada d'una medusa és molt similar a la d'una cremada, i s'inicia una erupció a la pell que pot reaparèixer diverses vegades.
 • El contacte amb els tentacles d'una medusa pot causar lesions tant locals com generals: erupcions cutànies, envermelliment, inflor, picor i dolor intens.
 • Les cremes solars, els banyadors i tot el que recobreixi la pell protegeixen del contacte amb les meduses.
 • Les persones amb antecedents d'al·lèrgies, que pateixen asma o malalties cardiovasculars, les que ja han patit una picada de medusa i els nens i nenes són més sensibles a la toxina d'aquests animals.

Què cal fer quan es produeix una picada?

 • Sortir de l'aigua.
 • No rascar-se ni fregar la zona afectada ni amb les mans ni amb tovalloles o altres peces.
 • Retirar de la pell (amb pinces o guants) les restes de tentacles, si són visibles.
 • Rentar la ferida amb aigua salada. Mai s'ha d'utilitzar aigua dolça, ja que activa les cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada per la medusa.
 • Omplir una bossa de plàstic amb gel i aplicar-la el més aviat possible, durant uns 5 minuts, sobre la zona afectada (mai s'ha de posar el gel directament sobre la pell). Si la coïssor no es deté, s'hi pot aplicar fred 5 minuts més.
 • Per evitar la infecció de la ferida, s'aconsella l'aplicació d'un antisèptic (alcohol iodat) 3-4 vegades al dia durant dos o tres dies.
 • Aquestes mesures s'han de prendre el més aviat possible. Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o dolor intens, cal acudir a un centre sanitari.

En qualsevol cas, si la platja disposa de servei de socorrisme, el millor és acudir-hi immediatament.

Informació extreta del fulletó editat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb l'assessorament de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC i la Unitat de Toxicologia Clínica de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Aquest fulletó es pot trobar en tots els punts d'atenció sanitària i d'informació de les platges de Barcelona.

I recorda:

Bones pràctiques per gaudir de la platja

 1. La platja és un gran espai de convivència. Cuida'l i comparteix-lo.
 2. Sigues selectiu i posa cada residu en el seu contenidor: els envasos al groc i la resta al gris.
 3. Si fumes, no llencis ni la cendra ni les burilles a la sorra. En els punts d'informació et donaran cendrers reutilitzables per a la platja.
 4. Que l'aigua estigui neta també depèn de tu.
 5. A les platges de Barcelona hi ha lloc per a tot i per a tothom. Busca el que sigui més apropiat per al que et vingui de gust fer.
 6. Si vols escoltar música, fes-ho amb auriculars.
 7. Si vols jugar, ves als espais que hem preparat perquè puguis practicar els esports propis de la platja.
 8. Respecta els llocs senyalitzats per a l'entrada i la sortida d'embarcacions.
 9. Si tractes amb cura les dutxes i els lavabos, sempre els trobaràs a punt.

Banya't segur

A l'hora de banyar-se, cal tenir molt en compte els corrents. Si n'hi ha, el color de la bandera t'ho indicarà. Evita apropar-te als espigons i segueix els consells dels socorristes. 

Comparteix aquest contingut