Preguntes freqüents sobre l'ús de les platges

  • Vistes del litoral barceloní

Finalització de serveis d’informació

El 28 de setembre conclouen els serveis d’informació sobre l’estat del mar i  l’ocupació de les platges de Barcelona.

El 28 de setembre s'acaba la temporada de bany d’estiu 2020 i conclou el funcionament dels serveis de salvament, socorrisme, suport al bany i informació a la ciutadania. En conseqüència, es deixa de publicar en aquest web la informació de l’estat del mar i ocupació de les platges. 

 

També comencen les tasques de desmuntatge de l’àrea d’accés amb gossos a la platja de Llevant i el Centre de la Platja tanca les portes en espera de la nova programació d’activitats de tardor-hivern.

Amb tot, recordeu que a l’espai públic cal continuar respectant les mesures de protecció per contenir la covid-19, com l’ús obligatori de la mascareta, respectar la distància de seguretat i evitar les aglomeracions.

La informació que s’ofereix a continuació s’està revisant i s’actualitzarà el més aviat possible.

Puc banyar-me a la platja?

Sí, les platges de Barcelona inicien la temporada per banyar-se, prendre el sol i fer esport, mantenint sempre la distància de seguretat d'1,5 metres entre persones.

Recorda que cal deixar lliure una franja de 6 metres entre la trencant de l’aigua i les primeres tovalloles, per garantir el pas dels serveis d’emergències i el passeig de banyistes.

Hi ha servei de salvament i socorrisme a les platges?

Iniciada la temporada de bany, s’activa el servei de salvament i socorrisme de les 10.30 a les 19.30 hores. Aquest servei deixa de funcionar el 28 de setembre.

Puc fer esport a la platja?

Com a espai a l’aire lliure, podeu fer esport, sempre mantenint la distància de seguretat i evitant les concentracions de persones.

Es mantenen les pistes de voleibol per a l’ús autoritzat en cada moment i s’habiliten tres zones per a la pràctica lliure de l’esport a la Nova Icària, el Bogatell i la Mar Bella en horari de 10.00 a 18.00 hores. A partir de les 18.00 hores, la pràctica és lliure a totes les platges.

Respecteu aquestes àrees per garantir l’aforament de persones a les platges.

Consulteu quines són aquestes àrees delimitades aquí.

Com em trobaré les platges?

L’Ajuntament de Barcelona, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries i amb l’objectiu compartit de limitar la propagació de la covid-19, va suspendre l’execució de les reparacions i actuacions més urgents que va deixar el temporal Glòria a les platges de la ciutat, i que van afectar, entre d’altres, els locals del front marítim, la senyalització de platges, la megafonia i els panells informatius de les platges.

En la fase de represa continuen les obres de reparació d’infraestructures (espigons, talussos, etc.) per part del ministeri, que comportarà que s'hagin de moure els vehicles per poder accedir a les platges.

També, es continua amb els treballs de reparació i substitució de mobiliari urbà realitzats per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, com  dutxes, bancs i  passeres.

Hi ha normes d’ús especials per a les platges?

Es manté la necessitat d’aplicar mesures de protecció contra la covid-19 per garantir la seguretat sanitària dels banyistes.

Tot això comporta l’aplicació d’unes normes d’ús de les platges atípiques que caldrà respectar, centrant la gestió del litoral en el compliment de les mesures de seguretat, la més important de les quals és assegurar que es respecta la distància d'1,5 metres. En aquest sentit, l’Ordre SND/445/2020, de 26 de maig, per la qual es modifica l’Ordre SND/ 271/2020, de 19 de març, en l’article 46 apartat 5 permet als ajuntaments establir limitacions d’accés i control d’aforament que garanteixin el compliment de les mesures de seguretat.

Quin protocol de control d’afluència i aforament màxim ha dissenyat l’Ajuntament?

L’Ajuntament ha dissenyat un protocol de control d’afluència amb un aforament màxim per platja, de manera consensuada amb tots els agents que intervenen en la gestió de les platges, partint de l’experiència i el coneixement de què disposa el consistori i de l’enquesta municipal que l’Ajuntament de Barcelona fa cada dos anys, per copsar l’afluència i la valoració dels serveis a les platges.

Aquest coneixement ha permès establir que per garantir el distanciament d'1,5 me cal disposar d’una mitjana d’entre 6 i 9 m2 a partir dels resultats de l’enquesta, que indiquen que el 40% de les persones que van a les platges ho fa de manera individual, mentre que el 60% ho fa en grup.

També sabem, per les pautes d’ús, que les platges que tenen més ocupació són les de Ponent —Sant Sebastià, Sant Miquel, Barceloneta i Somorrostro—, i que durant el cap de setmana a partir de dijous i en horari de tarda se n’incrementa la densitat.

Per ampliar les mesures de contenció de la covid-19, l’aforament de les platges de Barcelona es redueix un 15% i, per tant, la regulació es farà segons l’ocupació màxima de 32.000 persones en comptes de 38.000 com es calculava fins al 21 de juliol. Es tracta d’una decisió que s’ha pres de manera coordinada amb la resta de municipis metropolitans amb platja afectats per les mesures de contenció per prevenir contagis de la covid-19.

Finalització de serveis d’informació

El 28 de setembre conclouen els serveis d’informació sobre l’estat del mar i  l’ocupació de les platges de Barcelona.

Comparteix aquest contingut