Fons de dansa clàssica al Museu de les Arts Escèniques

Fons de dansa clàssica al Museu de les Arts Escèniques

09/11/2020 - 18:46

Montjuïc. El Museu de les Arts Escèniques ha incorporat el fons documental de la ballarina clàssica Consol Villaubí, pionera de grups d'avantguarda als anys 50.

La ballarina i coreògrafa Consol Villaubí (1932-2019) va ser pionera en introduir el ballet contemporani a Catalunya. El seu fons personal amb imatges de les representacions i assajos, així com retalls de premsa, cartells originals i esbossos escenogràfics del Ballet Experimental de l'Eixample de Barcelona es poden consultar en línia a través del Museu de les Arts Escèniques i Centre de Documentació de l'Institut del Teatre. Ara mateix, les restriccions sanitàries només permeten tenir oberts al MAE les exposicions i el servei de préstec de documents.

Villaubí es va formar amb els mestres Joan Magriñà i Marina Noreg a l’Institut del Teatre i a París, a l’Institut Chorégraphie del Teatre Nacional de l’Opera. Va ser pionera de grups d’avantguarda durant els anys 50, fent gires per Moscú, Itàlia, Bèlgica, Anglaterra, Suïssa i Nova York. Després de la seva estada a París, sent la primera ballarina del Ballet Moderne, torna a Barcelona on col·labora en la investigació coreogràfica, alhora que participa en activitats teatrals, cinematogràfiques i televisives. L’any 1972 va crear el Ballet Experimental de l’Eixample de Barcelona.

El seu fons incorpora fotografies de diferents representacions i assajos de Ballet Experimental de l’Eixample de Barcelona d’entre 1970 i 1983. També inclou retalls de premsa, programes de mà, cartells originals i impresos, dos telons i 53 peces d’indumentària escènica. Alhora es pot trobar alguna documentació de quan Villaubí va ser alumna de l’Institut de Teatre. Podeu accedir al fons de Consol Villaubí en aquesta adreça.

El Museu de les Arts Escèniques (MAE) i Centre de Documentació de l’Institut del Teatre és un centre d’informació i documentació especialitzada en arts escèniques com el teatre, la dansa, l’òpera, la sarsuela o la màgia, entre d’altres, amb seu a Montjuïc. El MAE agrupa una biblioteca, un arxiu i un museu, i té per objectiu preservar la memòria de les arts escèniques de Catalunya i donar suport a la docència i recerca que s’imparteix als centres de l’Institut del Teatre.

Actualment, el museu manté la visita a les exposicions, tot i que aplica restriccions de seguretat per evitar el contagi de la covid-19: la biblioteca només obre presencialment pel servei de préstec i de retorn de documents.

Comparteix aquest contingut