El Jardí Botànic celebra 25 anys diumenge

Circ, tallers, furgoteques, jocs, música en directe són alguns dels ingredients d’aquesta festa botànica per a totes les edats que hi tindrà lloc diumenge de 10 a 20 h. Si no us va bé pujar i baixar a peu de Montjuïc, podeu aprofitar el bus llançadora gratuït des de la plaça d'Espanya.

..
17/04/2024 - 18:40 h - Medi ambient i sostenibilitat Mupert / Sants-Montjuïc

El Jardí Botànic es va obrir per primer cop el 18 d’abril de 1999, amb la voluntat de reunir-hi les plantes que arreu del món s’han adaptat a viure en les cinc regions del planeta que tenen condicions de clima mediterrani. A més de la conca mediterrània, aquestes regions es troben a Austràlia, Sud-àfrica, Xile i Califòrnia. 25 anys després, el Jardí Botànic de Barcelona mostra més de 20.000 plantes de 2.000 espècies de flora mediterrània distribuïdes segons la seva procedència geogràfica i d’acord amb el paisatge que formen a la natura. Així, en només 14 hectàrees és possible fer un passeig per quatre continents en un escenari privilegiat per les vistes al delta del Llobregat, l’àrea metropolitana, l’Anella Olímpica i la serra de Collserola. El Jardí també conserva una col·lecció de bonsais d’espècies mediterrànies i disposa d’un Banc de Llavors, instrument fonamental per a la conservació de la biodiversitat vegetal de Catalunya.

Aquest diumenge en podeu gaudir gratuïtament en aquesta jornada de portes obertes amb propostes lúdiques per a tots els públics: circ, tallers, música en directe, jocs i moltes més. Els espectacles de música en directe o stand-up en català compartiran espai amb activitats enfocades a públics infantils, així com foodtrucks per poder fer-hi un mos. A més, podeu arribar-hi amb el bus llançadora gratuït des de la plaça d’Espanya. El primer autobús surt a les 10 h de l’avinguda de la Reina Maria Cristina (a tocar de les Torres Venecianes) i el darrer, a les 20 h del carrer del Doctor Font i Quer, a l’altura de les taquilles del Jardí.

Programació de la jornada

Visites guiades per a tots els públics de la mà dels i les voluntàries de l’Associació d’Amics del Jardí: a les 11 h, en català i anglès (1 hora) / a les 12 h (1 hora), en català / a les 16.30 h (1 hora i 30 minuts), en català i anglès.

Em roda el cap! De 10 a 18 h
Joc de pistes per a tots els públics, recomanat a partir de 5 anys. Quina planta ha emmetzinat la merla del Jardí? Aconsegueix el mapa del joc a la zona de taquilles, resol el repte i participa en un sorteig de llibres. És imprescindible l’ús d’un dispositiu mòbil.

Els amics d’en Crusó De 10 a 18.30 h
Jocs mecànics, autòmats i trencaclosques per a tots els públics, recomanats a partir de 2 anys. Gaudeix d’una experiència lúdica per a totes les edats, un espai lliure on descobrir i experimentar els autòmats i els seus mecanismes, una instal·lació interactiva que no necessita instruccions i que consta d’una vintena de propostes on el joc és l’únic motor.

Flipbooks D’11 a 14.30 h i de 15.30 a 18 h
Taller d’art i natura per a tots els públics, recomanat a partir de 7 anys. Un flipbook és una tècnica que permet crear una animació pàgina a pàgina. L’efecte animat sorgeix en passar diverses pàgines a prou velocitat. Tot dibuixant, representarem la idea de canvi, de procés o de moviment per comprendre la natura que ens envolta.

Minilabs D’11 a 13.30 h i de 14.30 a 18 h
Espai de literatura, art i creació per a tots els públics, recomanat a partir de 2 anys. Un espai efímer, organitzat en diferents racons de lliure circulació, que promou el maridatge entre literatura, art, creació, experimentació i joc. Un bon grapat de llibres i àlbums il·lustrats, especialment seleccionats per l’ocació, és el detonant d’aquesta singular proposta.

Posa’t el Botànic per barret D’11 a 14 h
Taller d’art per al públic familiar, amb infants a partir de 3 anys. A partir d’una cartolina troquelada i amb el Jardí Botànic com a referent, crearem un collage tridimensional d’inspiració pictòrica. Plantes, arbres, flors i algun insecte formaran part de l’exuberant barret que construirem seguint el mètode Bruno Munari.

Jugatecambiental D’11.30 a 13.30 h i de 14.30 a 18 h
Espai de joc lliure i taller per al públic familiar, amb infants a partir de 2 anys, dinamitzat per l’Associació d’Amics del Jardí. En aquesta ocasió, incorpora també l’activitat ‘Paleta de colors, punts de llibre’, que ens convida a fer punts de llibre a partir de la diversitat de colors que ens ofereix la natura del Jardí Botànic.

Els contes es passegen pel Botànic A les 11 h (zona del ficus), 12 h (zona de les oliveres), 13 h (zona de l’estany), 15.30 h (zona del ficus), 16.30 h (zona de les oliveres) i 17.30 h (zona de l’estany)
Contacontes a càrrec d’Elisa Linares, per al públic familiar amb infants a partir de 4 anys. Tres racons del Botànic seran l’escenari de tres contes que parlen d’elements naturals de diferents regions del Jardí i del planeta.

Catifes florals participatives D’11 a 14 h
Taller d’art efímer per a tots els públics, recomanat a partir de 5 anys. Petits i grans podran participar, de la mà de la Federació Catalana de Catifaires, en la creació d’una catifa ornamental realitzada amb diferents tipus de materials naturals de diversos colors i textures.

Girafes A partir de les 11.15 h (45′), des de l’entrada principal / a partir de les 13 h (30′), des de la plaça Polivalent / a partir de les 16.45 h (45′), des de l’entrada principal
Espectacle itinerant de carrer per a tots els públics. Sorpreses i desubicades, les girafes interactuen amb tot allò que es van trobant. La curiositat les portarà a crear situacions tan surrealistes com poètiques.

Pelat De 12 a 13 h
Espectacle de circ per a tots els públics. Una proposta que esborra les fronteres entre la dansa, el circ, el teatre i la performance; entre públic i espectacle. ‘Pelat’ traça un pla previ i, de manera particular, recupera les mirades de les feines fetes a mà i sense mitjans tecnològics.

Plantada de l’arbre del 25è aniversari A les 13.30 h (30′)
Nova incorporació botànica: la noguera dels 25 anys. Situada a la zona de descans i restauració de la festa, desitgem que faci bones arrels i ens ofereixi, amb el temps, una bona ombra, al mateix temps que ens recordi, per sempre més, aquests primers 25 anys d’història.

Zona de descans i restauració (furgoteques) De 12 a 20 h
El Jardí estrena un prat trepitjable on jeure, reposar, gaudir de la natura i menjar el que hagis dut de casa. També hi trobaràs dues foodtrucks que oferiran una gastronomia diversa, feta amb productes de qualitat, que inclou opcions vegetarianes i aptes per a persones amb celiaquia, així com refrigeris i cafès.

Photocall floral De 10 a 20 h
Immortalitza el teu pas per la festa del 25è aniversari en aquest photocall vegetal que l’alumnat del Taller d’Oficis “Barcelona per la natura” (Barcelona Activa) ha dissenyat i elaborat per a l’ocasió.

Godai Garcia De 18 a 18.45 h
Monòleg naturalista, recomanat per a majors de 12 anys. Godai Garcia és un dels habituals de l’stand-up en català i ens parlarà sobre la natura, els éssers humans i tot allò que, malauradament, es posi entremig. La botànica és una de les seves debilitats, tal i com ho demostra la seva sèrie de divulgació ‘Les coses que creixen’.

Concert de Magalí Datzira De 19 a 20.15 h
Nascuda el 1997, Datzira és una jove contrabaixista, cantant i compositora barcelonina. Com a cloenda de la festa, ens presentarà el seu primer disc en solitari, ‘Des de la cuina’, acompanyada per Iscle Datzira al saxo i teclats, David Gimeno a la bateria i Vernat a la guitarra.

També podreu visitar l’exposició de bonsai, i el Gabinet Salvador i el papilionari de l’Institut Botànic de Barcelona. Ah, i no marxeu de la festa sense el vostre exemplar del joc de 42 cartes il·lustrades, dissenyat i produït per commemorar els 25 anys del Jardí Botànic.