Nou Centre d’Interpretació del Parc de Montjuïc

Rutes guiades per la muntanya sota el títol de 'Camina Montjuïc' i una exposició a les sales del Castell que recorda el Parc d’Atraccions són les primeres activitats del nou Centre d'Interpretació del Parc de Montjuïc. La iniciativa està impulsada per l’Institut de Cultura de Barcelona a través del Castell de Montjuïc, el Districte de Sants-Montjuïc i la Direcció de Turisme i Indústries Creatives, amb recursos procedents de l'impost turístic.

..
17/09/2021 - 12:39 h - Cultura i lleure Mupert

Situar el Parc de Montjuïc com a espai de cultura i natura en l’imaginari de la ciutadania barcelonina és l’objectiu amb què neix el nou Centre d’Interpretació del Parc de Montjuïc. El nou centre, que no té un espai físic associat, s’articula a partir principalment del web del Castell i, complementàriament, del web del Parc de Montjuïc. Ha iniciat les seves activitats aquest setembre amb diferents propostes, com itineraris per la muntanya, rutes autoguiades i una exposició sobre el desaparegut Parc d’Atraccions de Montjuïc.

Itineraris per la muntanya: Camina Montjuïc

Una de les primeres actuacions que desenvolupa el Centre d’Interpretació és la posada en marxa de Camina Montjuïc, una sèrie d’itineraris temàtics amb l’acompanyament de guies oficials que s’iniciaran el proper 2 d’octubre i tindran lloc cada primer dissabte de mes fins al juliol de 2022. A més, també es posaran a disposició de la ciutadania quatre rutes autoguiades als webs esmentats per tal de facilitar l’exploració i el coneixement del Parc de Montjuïc de forma autònoma.

Les rutes guiades tenen una durada aproximada de 2 hores, estan coordinades des del servei de mediació del Castell de Montjuïc i les portaran a terme guies oficials amb un ampli coneixement de l’entorn i la seva història. Aquestes visites, amb un aforament de 25 persones, tractaran àmbits diversos sobre història, societat, natura i art:
• “Montjuïc en el temps: la història de la muntanya de Barcelona”
• “Cossos i espai: l’escultura de l’espai públic en clau de gènere”
• “Montjuïc i el Paral·lel, diversió i diversitat de la Barcelona de principis del segle XX”
• “Montjuïc, una muntanya plena de vida”.

En paral·lel, s’ofereixen també quatre propostes autoguiades per tal que la ciutadania hi pugui accedir de forma autònoma, contribuint així al coneixement i gaudi general de l’espai del Parc de Montjuïc i els seus equipaments. Aquestes propostes, que cobreixen diverses temàtiques relacionades tant amb la història com amb la natura o l’art:
• “Montjuïc en panoràmica, 29-92”
• “Montjuïc obert al món”
• “La muntanya enjardinada”
• “La petita ruta”
, adreçada al públic familiar.
Els mapes, amb les indicacions, es podran descarregar directament als telèfons mòbils o imprimir en format paper.

Exposició sobre el Parc d’Atraccions

El Parc d’Atraccions de Montjuïc, considerat en el seu moment com un dels més importants d’Europa, va tenir un èxit extraordinari entre la ciutadania de Barcelona i aviat es va convertir en un lloc emblemàtic que va marcar tota una època en la vida social de la ciutat.

Ideat per l’alcalde Josep Maria Porcioles a mitjans dels anys 60, va ser un dels múltiples projectes de transformació de la ciutat que es van impulsar des del consistori franquista dins d’una operació propagandística que buscava oferir aquesta imatge més moderna i digerible del règim. Després de gairebé quaranta anys de vida i d’una llarga agonia, el parc va tancar les seves portes l’any 1998.

L’exposició, que es podrà veure al Castell de Montjuïc des del 23 de setembre, vol recuperar la memòria d’aquell parc d’atraccions des de la seva etapa més gloriosa i fins al seu ocàs i decadència a la Barcelona postolímpica. Sota el comissariat de l’escriptor i historiador Paco Villar, la mostra repassarà la història del parc a través de fotografies, anuncis, mapes i diferents materials de l’època.