Restauració de les garites del castell de Montjuïc

Restauració de les garites del castell de Montjuïc

07/01/2021 - 13:52

Montjuïc. Les quatre torretes es desmunten pedra a pedra per a la seva restauració. Els anclatges metàl·lics se substituiran per altres de titani.

Ha començat la intervenció arqueològica per restaurar les quatre torretes de guaita que hi ha a les cantonades del Castell de Montjuïc. Les torretes es desmunten pedra a pedra per a la seva restauració. Després es reconstruiran amb les mateixes tècniques amb què es van fer al segle XVIII, però substituint-ne els anclatges metàl·lics per peces de titani perquè l'òxid no torni a afectar els carreus.

L’any 2016 es van detectar diversos desperfectes a les torres de guaita de la coberta que envolta el pati d’armes del Castell de Montjuïc. L’informe de diagnosi va concloure que calia retirar les grapes d’acer entre els carreus de pedra per evitar les degradacions i fissures que originaven petits despreniments en aquestes torres. Per a això, i amb l’objectiu de garantir la seguretat de les estructures, l’any passat es va redactar el projecte i es van licitar aquestes obres de restauració de les quatre garites, que tindran un cost total de 426.214 euros.

Els treballs ja han començat i, un cop feta l’anàlisi de tota l’estructura, a hores d’ara ja s’ha desmuntat la primera de les garites. Les pedres es documenten i numeren una a una per poder tornar a muntar les torretes després de restaurar-les, treient-ne tots els elements d’acer i perfeccionant els carreus més malmesos amb noves peces de pedra de Montjuïc. També es duran a terme millores en la impermeabilització de la base i la coberta de les torretes, que es rehabilitaran per fases, una rere l’altra: les feines de rehabilitació de cada garita duren uns dos mesos.

Aquestes torres de guaita es van construir amb la reforma integral del Castell de Montjuïc dissenyada el segle XVIII per l’enginyer reial Juan Martín Cermeño, que va crear l’estructura quadrangular del pati d’armes del castell. La coberta de les sales que l’envolten és actualment un dels millors miradors sobre la ciutat i el mar. Les obres actuals de rehabilitació, que no comporten pas el tancament de tot el castell, no afecten la torre de guaita més gran, original del segle XI, al voltant de la qual es va construir l’actual Castell de Montjuïc.

Comparteix aquest contingut