Jardins de Joan Vinyoli

Pg Sant Joan Bosco, 39

Els Jardins de Joan Vinyoli són un espai de pas en una zona de gran densitat de trànsit.

Es van projectar durant la dècada dels 90 per esmorteir la profusa presència de trànsit viari amb una zona arbrada. Estan ubicats sobre la coberta d’un aparcament subterrani, les entrades i sortides del qual es troben a banda i banda dels carrers perpendiculars al passeig de Sant Joan Bosco.

Biodiversitat

Als jardins, de poc més de mitja hectàrea, hi trobarem la mateixa cadència rítmica en l’arbrat. Fileres de xops alts i esvelts (Populus alba) alternats amb tipuanes (Tipuana tipu), que a la primavera llueixen flors grogues.
El creixement ràpid dels xops i la fragilitat de la seva fusta han complert amb escreix la funció de generar ràpidament un mur verd entre la ciutat i el passeig interior. Alguns xops s’han substituït per sapindes de la Xina (Koelreuteria paniculata), uns arbres que competeixen en alçària amb els xops, però que tenen un procés de creixement més lent i són més resistents. També trobarem una renglera de lledoners (Celtis australis) prop de l’àrea de jocs infantils. En els accessos a l’aparcament s’hi han plantat, també en forma de parterres rectilinis, canyissars de bambú groc (Phyllostachys aurea).
El 14 de juny de l’any 2014, dins la celebració dels actes de l’any Vinyoli, es van plantar dos arbres a l’espai central: un garrofer (Ceratonia siliqua) i una alzina surera (Quercus suber), cedits pels Ajuntaments de Begur i de Santa Coloma de Farners.

Paisatgisme i disseny

La solució adoptada per conjuminar la necessitat d’arbres alts que creessin un efecte d’apantallament sobre els carrers adjacents va fer optar els autors d’aquests jardins per modelar un paisatge dunar amb la generació de dos talussos artificials, un de més prominent i un segon de pendents més suaus, en el límit amb el passeig de Sant Joan Bosco

  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
Pg Sant Joan Bosco, 39
Districte:
Sarrià-Sant Gervasi
Barri:
Sarrià
Població:
Barcelona