Jardins de Portolà

C Portolà, 5

Els Jardins de Portolà, com molts dels jardins residencials catalans, queden protegits per la casa a la part posterior.

La privacitat de l’espai està garantida. Des de les actuals escales mecàniques del carrer de Claudi Sabadell, usades avui en dia per desenes de ciutadans, s’intueix la frondositat del jardí i la seva presència per les capçades d’arbres i palmeres que són visibles des del carrer, però la intimitat al jardí queda perfectament protegida de mirades curioses.

Història

L’espai que actualment ocupa la casa i els Jardins de Portolà eren terres de conreu, en concret de vinya, al tombant del segle XVIII. Cap a finals del segle XIX, aquesta explotació va passar a ser propietat de Rosa de Portolà i Guinart (1821-1890), casada amb un important terratinent, Casimir de Gomis i de Ros. Sembla que Rosa de Portolà va ser la impulsora de l’obertura dels carrers que envolten la casa i, per tant, de marcar els límits de la torre i el jardí que actualment coneixem.
Entre els usos d’aquesta bella finca modernista al llarg de la seva història trobem que fou seu del col·legi major universitari Montseny, el qual tenia en el jardí un veritable claustre laic. Era una extensió a l’aire lliure de la taula d’estudi, un racó per a la meditació i per a l’esbarjo. La finca on es troba el jardí s’està restaurant per aprofitar-la com a equipament social, de manera que se’n cedirà l’ús a una entitat del tercer sector.

Biodiversitat

El jardí ens rep amb testos amb gardènies (Gardenia jasminoides). Des d’un mirador, a l’ombra d’un taronger (Citrus sinensis) tindrem el jardí als nostres peus. Dues palmeres (Phoenix canariensis) ho emmarquen tot. Al primer parterre, vora el mur lateral, pintat de blauet, hi ha gessamí estrellat (Trachelospermum asiaticum), cintes (Ophiopogon jaburan), xenixells (Senecio vulgaris), búgules (Ajuga reptans) i un gran Osmanthus heterophyllus silvestre molt semblant al boix grèvol.
Des d’allà baixarem per petits trams d’escales fets amb maó massís col·locat a sardinell (amb els maons posats de cantell). Trobarem una pèrgola  i una placeta amb una font amb brollador i un banc de ceràmica vidriada. Als parterres hi ha llorers (Laurus nobilis), nesprers (Mespilus germanica), troanes (Ligustrum lucidum) i flors de l’amor (Agapanthus umbellatus).
Si baixem vorejant la font i el banc veurem mates de boix (Buxus sempervirens) podades com botons de camisa i arbres fruiters. A la resta de parterres es repeteix l’esquema de plantes de flor que els entapissen amb agapants, xenixells i cintes. Al final del jardí, en una gelosia, hi trobem parra verge (Parthenocissus quinquefolia), una olivera (Olea europaea), més nesprers i un exemplar de liquidàmbar (Liquidambar styraciflua).

Art i arquitectura

L’immoble, construït pels volts de 1910, té dos cossos diferenciats. Un dels cossos està format per una planta baixa i dos pisos, i, per la seva decoració, en destaca la part superior. Aquesta part més elevada, a més, té vista sobre el jardí posterior i la coberta s’obre a la ciutat com una flor acampanada. La casa té un altre cos alineat amb el carrer, amb una planta baixa i un sol pis, unit a aquest altre espai de més alçària.
Les quatre parets d’aquest segon cos pugen sense gaires floritures decoratives, únicament amb elements de maó vist i ceràmica vidriada que envolten l’edifici en franges horitzontals i en realcen les finestres. A mesura que guanya alçària s’enriqueix la decoració. Al segon pis, la solidesa de l’edifici es trenca amb la profusió de finestres, rematades amb un arc, que encerclen les quatre parets i donen llum a la casa a quatre vents. Els paraments continuen verticals fins al sostre, on adopten forma de corol·la de flor acampanada fins a fondre’s amb el ràfec de la coberta. L’efecte arquitectònic és molt espectacular, ja que el pla de la façana sembla que s’obri al cel en convergir de manera convexa fins a trobar-se amb les teules de la coberta. La rehabilitació del pati de la casa es va inaugurar la primavera del 2009.

 

  • Telèfon
    Tel.: 010
  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
C Portolà, 5
Districte:
Sarrià-Sant Gervasi
Barri:
el Putxet i el Farró
Població:
Barcelona

Horaris

Observacions
Hora de tancament
aproximada, en funció de
l'horari solar (tanquen
quan es fa fosc, al capvespre)