Jardins de Sant Pau del Camp

Sant Pau, 99

Els jardins envolten el monestir romànic de Sant Pau del Camp, un dels tresors arquitectònics de Barcelona.

Els amplis parterres de gespa que formen un petit turó són els grans protagonistes d’aquests jardins. Els jardins circumval·len el monestir romànic que els dóna el nom, però, tot i que l’edifici és al nivell del carrer, el disseny del parc permet que l’edifici es pugui contemplar des del capdamunt del petit turó que corona el recinte. Entre els parterres hi ha camins semicirculars excavats entre murs de mitja alçària amb pedrissos on es pot seure una estona.

Història

No se sap exactament quan es va construir aquest monestir, però es va edificar als afores de la ciutat, entre els horts i els camps que envoltaven el recinte emmurallat de camí cap a la muntanya de Montjuïc.
La làpida funerària trobada al monestir l’any 1596 i que segellava la tomba del comte Guifré Borrell, fill de Guifré el Pilós, (mort l’any 911), fa pensar que en aquelles dates el monestir ja existia i que, si un membre de la casa comtal barcelonina hi era enterrat, volia dir que es tractava d’un lloc d’una importància notable. Fou un monestir benedictí fins que els monjos el van abandonar l’any 1835. L’any 1987 fou declarat Monument Nacional.

Biodiversitat

Hi destaquen els arbres que els ornamenten, sobretot les moreres (Morus alba), les tipuanes (Tipuana tipu) i els pollancres (Populus alba ‘Pyramidalis’). El turó acaba en una placeta ombrejada per tipuanes, un lloc privilegiat des del qual es pot veure com feinegen els usuaris que conreen l’hort urbà que hi ha en aquests jardins, just darrere el monestir. Al costat, en un gran espai de sauló protegit per àmplies capçades d’arbres d’ombra, s’ubiquen pistes de botxes i una àrea de joc infantil. Un mur, per on s’enfilen les buguenvíl·lies, tanca l’espai.

Art i arquitectura

L’església de Sant Pau del Camp és d’una nau única amb planta de creu grega. Té tres absis i una cúpula amb transsepte. L’interior és cobert amb volta de canó. La portalada de l’església l’emmarquen dues columnes acabades en dos antics capitells visigòtics fets de marbre. Al timpà hi ha una imatge de Jesús envoltat dels apòstols Pere i Pau. També s’hi pot apreciar una inscripció que convida els visitants a entrar.
L’exterior de l’edifici està decorat amb llombardes ornamentades amb cares humanes, animals fantàstics i vegetals. El claustre, petit, és potser l’element més característic del monestir. Està situat al sud de l’església, de planta sensiblement quadrada. Té un pilar quadrat a cada angle i quatre pilars més entre aquests. Entre els pilars, hi ha parelles d’arcs suportats per columnes i capitells.
La característica principal del claustre la trobem en els arcs lobulats, no tots iguals, ja que n’hi ha de tres i de cinc lòbuls per cada arcada. Les columnes i els capitells no són unitaris, n’hi ha de dimensions diferents, i la decoració que presenten també varia molt: la major part vegetal, però també s’hi poden veure animals fantàstics.

  • Telèfon
    Informació: 010
  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
Sant Pau, 99
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona

Horaris

Observacions
Hora de tancament
aproximada, en funció de
l'horari solar (tanquen
quan es fa fosc, al capvespre)