Jardins del Clot de la Mel

Torna

  • None
  • None
  • None
  • None
  • None

El nom d'aquests jardins ens evoca el passat rural del Clot, conegut des de l'edat mitjana com a Clotum Melis (Clot de la mel). L’arbrat s’ha disposat de manera que durant tota la primavera i l’estiu sigui un esclat floral.

Els Jardins del Clot de la Mel ocupen una superfície quadrangular equivalent a una illa del barri del Clot. Els elements de l’arqueologia industrial, com la gran xemeneia que s’aixeca afitant els jardins, ens evoquen la tradició fabril i industrial de les farineres i manufactures tèxtils de Sant Martí. Dividit en quatre zones formalment iguals, trobarem una gran quantitat d’espècies d’arbres de flor.

Biodiversitat

A la primera de les quatre agrupacions hi ha exemplars de pota de vaca (Bauhinia candicans), desmais (Salix sepulcralis), til·lers (Tilia tomentosa) i catalpes (Catalpa bignonioides), darrere de les quals també trobem arrecerades, a prop del mur de xiprer retallat, un grup d’oliveres (Olea europaea).
Com a elements comuns a tota la plaça, trobem una anella interior arbrada que encercla l’espai central de sauló amb grups de pollancres (Populus nigra) i palmeres (Phoenix canariensis).
A la segona cantonada s’han plantat bellaombres o ombús (Phytolacca dioica) i freixes (Fraxinus angustifolia). Després trobem afilerades un grup de xicrandes (Jacaranda mimosifolia) i més freixes.

Per arribar al tercer espai arbrat, passem a la vora d’una de les dues àrees de joc infantil, on veiem fileres d’arbres ampolla o braquiquítons (Brachychiton populneus) i, molt a prop seu, un grupet d’alzines (Quercus ilex) i castanyers d’Índies (Aesculus hippocastanum).
El darrer angle de la plaça acull les espècies més exòtiques de l’espai. Hi podrem veure una agrupació d’ailants (Ailanthus altissima). Aquest arbre és conegut també com l’arbre dels déus o arbre del cel. També hi ha arbres de l’amor (Cercis siliquastrum).

Paisatgisme i disseny

Un grup de tipuanes (Tipuana tipu) s’endinsen des d’un dels accessos fins a mitja plaça, omplint i donant ombra al centre. Unes alineacions de xiprers retallats esdevenen tanques perimetrals que separen els jardins dels carrers. A cada cantonada hi ha diverses plantacions arbrades que garanteixen que, primavera i estiu, tota la plaça combini el verd amb arbres de flor.
Recomanem recórrer el parc des d’aquest conjunt de tipuanes (Tipuana tipu) que entren en diagonal des de la cantonada dels carrers d’Andrade amb Lope de Vega fins a mitja plaça. Des d’aquest eix caminarem dibuixant un cercle, d’esquerra a dreta. L’ordenament dels elements es reitera a cada cantonada, amb quatre grans tarimes de fusta que generen un espai explícitament pensat per gaudir de la llum i de l’escalfor solar. Des d’aquestes sales d’estar obertes parteixen els parterres rectangulars sobre els quals es disposen agrupacions d’arbres.
El millor temps per passar una estona en aquest jardí és a partir de la primavera, els primers arbres que ens mostren la flor són els arbres de l’amor, poc després, i durant tot l’estiu podem veure els esclats florals de la catalpa, la xicranda, la pota de vaca, el tell, l’ailant i el castanyer d’Índies.

Art i arquitectura

Una gran plaça quadrangular amb terra de sauló esdevé l’epicentre d’aquest espai, al voltant del qual trobem una tarima de fusta amb seients a cada cantó. Es tracta d’uns jardins de proximitat, oberts al barri, amb una gran afluència de gent gran, escolars, adolescents i ciutadans que gaudeixen de l’espai. Entre el mobiliari urbà destaca la presència de cadires i bancs Montseny, dissenyats per Leopoldo Milà, repartits arreu dels jardins.
La gran xemeneia que s’aixeca afitant els jardins ens evoca la tradició fabril i industrial de les farineres i manufactures tèxtils de Sant Martí.

Adreça:
C Lope de Vega, 280
Districte:
Sant Martí
Barri:
el Clot
Població:
Barcelona
Titularitat:
Centre públic

Horaris

Ubicat a l'illa que formen els carrers: Lope de Vega, Andrade, Espronceda i Concili de Trento.

Adreça
C Lope de Vega, 280

Telèfon

Tel.:
010

Comparteix aquest contingut