Jardins del Mirador de l’Alcalde

Carretera de Montjuïc, 41 - 51

Aquest jardí, situat a prop del castell de Montjuïc, destaca per la vista excepcional sobre Barcelona.

El Mirador de l’Alcalde es distribueix en replans que aprofiten el fort pendent de la muntanya. Els nivells es connecten amb trams d’escales i parterres de pendents suaus, separats per un paviment que forma part del patrimoni artístic de Barcelona.
Des d’un estany situat al centre del parc, que distribueix al seu voltant els diferents elements que componen l’espai -camins, parterres, vegetació i zones de repòs-, una font ornamental vessa l’aigua en petites plataformes que configuren una cascada que va a parar a un estany inferior, també amb una font ornamental

Història

Aquesta ordenació és ben palesa al Mirador de l’Alcalde. Així, l’entrada que hi ha al primer nivell enllaça amb la gran esplanada que hi ha a dalt de tot dels Jardins de Joan Brossa i, tocant a l’entrada que permet accedir directament al tercer nivell del Mirador de l’Alcalde, hi ha una de les estacions del telefèric que puja fins al castell de Montjuïc.

L’any 1960, el general Franco va cedir a la ciutat el castell de Montjuïc amb la condició d’instal·lar-hi, entre altres coses, un museu militar. Aquest fet, a banda de l’adequació de la fortalesa per a nous usos, va comportar i estimular la urbanització i l’enjardinament dels voltants del monument i, en general, de l’àrea de Miramar.
Les obres es van iniciar el 1962 i es van executar en diverses etapes fins al 1969, any de la seva inauguració, amb José María de Porcioles a l’alcaldia. Quant a la font que hi ha al centre del parc, l’alcalde Porcioles en va encarregar el disseny a l’autor de la Font Màgica, Carles Buïgas.

Biodiversitat

A més dels grans parterres de gespa, al Mirador de l’Alcalde són importants dues coses més: la gran pineda -sobretot de pi blanc (Pinus halepensis)- que hi ha a la dreta del jardí i les palmeres. Hi ha molts margallons (Chamaerops humilis), alguns de força grans, i també washingtònies (Washingtonia robusta) i palmeres de Canàries (Phoenix canariensis). En l’enjardinament d’aquest espai també destaquen les ciques (Cycas revoluta) de grans dimensions.

Art i arquitectura

Es tracta d’un mosaic de paviment de 420 m2 dissenyat per Joan Josep Tharrats. Per a la seva realització es van fer servir materials tan diversos i originals com còdols, llambordes, maons, rajoles posades de cantó, culs d’ampolla, peces de formigó, peces de ferro diverses (cadenes, rodes dentades, filaments, caragols i femelles, planxes procedents de maquinària desballestada) o fragments de tapes de registres dels serveis urbans del subsòl, entre d’altres.

Paisatgisme i disseny

L’espai s’estructura en nivells. El primer el trobem en el recorregut de pujada: l’entrada ens dóna accés al primer nivell del parc. Des d’aquest indret podem contemplar la ciutat als nostres peus, amb el mar al fons. Tirant amunt, arribem al segon nivell, que és on hi ha l’estany que recull l’aigua de la cascada, que prové de l’estany que hi ha al tercer nivell. Al quart nivell, a dalt de tot, el Mirador de l’Alcalde acaba en una placeta.

Com que els diferents nivells del parc estan connectats amb trams d’escales de pedra, en alguns parterres de gespa -la majoria, de grans dimensions- hi ha petits camins que converteixen aquest parc en un espai completament accessible, ja que permeten recórrer-lo sense haver de superar cap graó.

  • Telèfon
    Tel.: 010
  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
Carretera de Montjuïc, 41 - 51
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
el Poble-sec
Població:
Barcelona

Horaris

Observacions
L'horari de tancament és
aproximat, es tanca al
capvespre,quan es fa fosc.
Altres
Seccions d'aquest equipament
Wc públic