El parc de Josep Maria Serra Martí

C Miguel Hernández, 16

Aquest espai verd, molt veïnal, no és solament un parc, sinó que també és un passeig i una plaça.

Aquest espai verd, molt veïnal, no és solament un parc, sinó que també és un passeig i una plaça. Això li dóna una gran quantitat d’usos, com és la ubicació, cada dimarts, del mercat setmanal del barri on està situat: el de Canyelles. La seva vegetació esponerosa i una font d’aigua, llum i color li confereixen un especial encant.

El carrer d’Antonio Machado —que és on s’instal·la el mercat setmanal del barri— travessa el parc d’un extrem a l’altre. La part situada a sota d’aquest carrer és la més assolellada. Hi ha una gran plaça —de fet, és la coberta del Centre Cívic Serra Martí— que esdevé una llarga balconada sobre la ronda de Dalt.

Contemplat des d’aquest lloc, el parc sembla una gran praderia que s’enfila verda i contínua. L’entrada al parc és molt còmoda: s’hi pot accedir directament amb ascensor des de l’estació de metro de Canyelles.

Història

Aquest parc ocupa la part central del polígon Canyelles, i és un bon exemple d’urbanisme reparador, ja que va donar una major qualitat a la gran zona ocupada per habitatges entre l’avinguda de la Guineueta Vella i la ronda de Dalt. El parc està dedicat al que fou regidor de l’Ajuntament de Barcelona Josep Maria Serra i Martí.

Biodiversitat

En aquest parc hi ha espècies d’arbres i palmeres amb un protagonisme especial, tant per la quantitat com per les dimensions i la situació dels exemplars, que es troben alineats i ordenats per nivells o agrupats en petits bosquets.

Prop de la font destaquen més d’una vintena de palmeres washingtònies, la majoria alineades, i un grup d’eucaliptus. A mesura que anem pujant per les rampes que hi ha entre els parterres anem trobant alineacions de pebrers bords, de til·lers, de xicrandes i de tipuanes, entre d’altres espècies.

També hi ha bellaombres, pollancres del Canadà, àlbers, acàcies de Constantinoble, arbres ampolla i lledoners. Quant als arbustos, destaquen les mates de llessamí blau que hi ha als parterres que delimiten la part superior del parc, amb una floració molt bonica entre els mesos de maig i novembre.

Art i arquitectura

La font de Manuel de Falla, dissenyada per Pedro Barragán (1994), disposa d’un joc de llum, aigua i so que la converteix en una font màgica. Es tracta d’una gran plataforma rectangular situada dins un llac, també rectangular, amb una peça longitudinal a sobre que s’eleva gairebé 20 metres per sobre de tubs que actuen com a columnes. L’aigua cau des d’aquí en cascada, s’enlaira des dels brolladors i es vaporitza a sota i a prop de les grans pedres que hi ha en un costat del llac.

Al centre del parc, sobre una gran peanya de formigó pintat, s’aixeca l’escultura Alegrías, d’Ignasi Farreras Casanovas (1998). Aquesta peça escultòrica, que expressa un gran moviment, representa una balladora flamenca en un dels seus girs.

Paisatgisme i disseny

El parc de Josep Maria Serra Martí s’ordena en funció del pendent del terreny, amb grans parterres atalussats entre els quals discorren llargues rampes serpentejants que van creant els diferents itineraris i zones d’estar. S’han adequat els camins d’accessos

Els parterres són el suport d’una gran quantitat d’arbres, la majoria molt ben arrenglerats, que afavoreixen els espais d’ombra, força abundants en la meitat superior del parc.

  • Telèfon
    Tel.: 010
  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
C Miguel Hernández, 16
Districte:
Nou Barris
Barri:
Canyelles
Població:
Barcelona