Parc de la Creueta del Coll

Pg Mare de Déu del Coll, 77

La Creueta del Coll és un parc arrecerat, amb un gran estany que a l'estiu esdevé una piscina pública, una plaça enorme i molts espais on descansar.

La gran plaça, delimitada en part per una pèrgola i protegida al fons per les parets del que va ser una pedrera, ens dona la benvinguda si accedim a l’espai des del passeig de la Mare de Déu del Coll.
Els camins pugen enmig d’una vegetació frondosa d’arbres i arbustos. Dalt de tot, ja a la part forestal del parc, s’arriba a una zona de pícnic. Guarnida per la verdor dels pins, a una banda, i la vegetació que ha anat creixent i que acoloreix les parets de l’antiga pedrera del Coll, a l’altra. La vista sobre la ciutat és espectacular.

Història

El parc de la Creueta del Coll és fruit de l’aprofitament d’un espai que durant molts anys va estar dedicat a una activitat ben diferent de l’actual. Es tracta de l’antiga pedrera del Coll, situada a la falda d’un dels turons que configuren la part alta de Barcelona. Aquest origen és el que dóna caràcter i una forta personalitat a l’espai verd.

Biodiversitat

Juntament amb les acàcies que hi ha a les zones de repòs i la pineda i els arbustos mediterranis de la zona de pícnic, al parc de la Creueta del Coll destaquen les palmeres que viuen
a l’illeta que s’endinsa dins la làmina d’aigua del parc. Per la seva raresa, val la pena fixar-se en una palmera datilera (Phoenix dactylifera) amb dos estípits.

Art i arquitectura

Si hi accedim per l’entrada principal −al passeig de la Mare de Déu del Coll, just al costat del carrer de Castellterçol− trobem un monòlit de ferro, alt i esvelt. Es tracta de Tòtem, d’Ellsworth Kelly.
Al fons de la piscina, en una làmina d’aigua a part molt més petita i una mica elevada, situada entre les parets de l’antiga pedrera i un muret de formigó, hi trobem un dels elements més preuats d’aquest parc, l’Elogi de l’aigua, una escultura colossal d’Eduardo Chillida feta amb formigó i d’un pes que supera les 50 tones. Suspesa damunt l’aigua, és sostinguda per quatre cables d’acer ancorats a la roca, la qual cosa confereix a l’enorme escultura la sensació d’una lleugeresa sorprenent.

  • Telèfon
    Tel.: 010
  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
Pg Mare de Déu del Coll, 77
Districte:
Gràcia
Barri:
el Coll
Població:
Barcelona

Horaris

Observacions
Hora de tancament
aproximada, en funció de
l'horari solar (tanquen
quan es fa fosc, al
capvespre)

Accessos: Pg Mare de Déu del Coll.

- Dins del parc hi ha el llac de la Creueta del Coll.

Esdeveniments