Parc de Xavier Montsalvatge

Torna

  • Parc de Xavier Montsalvatge - Maig 2015
  • Parc de Xavier Montsalvatge - Maig 2015
  • Parc de Xavier Montsalvatge - Maig 2015
  • Parc de Xavier Montsalvatge - Maig 2015
  • Parc de Xavier Montsalvatge - Maig 2015

És un jardí amb una vista panoràmica privilegiada sobre Barcelona, que convida a l'observació atenta i pausada de la ciutat, en una superfície verda guanyada de la coberta de la cotxera d'autobusos urbans d'Horta. Una coberta enjardinada de 20.000 m2 que també actua com una segona façana de l'equipament.

Un espai on el traçat ordena, distribueix i circumscriu el verd, contraposant-lo a la disposició natural i aleatòria que té a la serra de Collserola. S’estructura a partir de cercles-cràters de diferent diàmetre que accentuen el caràcter d’espai domesticat.
L’indret esdevé una talaia des d’on gaudir de la vista sobre la ciutat, alhora que resol la recollida, el drenatge i l’evacuació de l’aigua de la pluja que cau sobre la coberta i que es recull del vessant de la muntanya en cas de pluja torrencial.

Biodiversitat

Els senders, que envolten els cràters-embut estan marcats amb petites lloses circulars de formigó. Criden l’atenció les 42 oliveres (Olea europaea) d’un cert port, mida i edat, que amb els troncs entortolligats reblen aquesta simfonia del cercle que és el conjunt del parc.

 

Destaca també la massiva presència d’una gramínia molt comuna en els talussos, marges i entre els bancals dels conreus i que ocupa un total de 4.640 m2 de la superfície del parc: el fenàs ( Festuca). En altres espais circulars trobarem les flors blanques i rosades de les abèlies (Abelia x grandiflora), que han arribat aquí procedents del parc del Laberint d’Horta, on s’han adaptat perfectament.
Durant el recorregut alternem espais circulars entapissats amb gespes i espais plantats amb tamarius (Tamarix africana), que trobem també amb forma arbustiva i combinats amb heures (Hedera helix) com a superfície entapissant. A l’àrea de joc infantil trobem un exemplar d’alzina (Quercus ilex). Mimoses blaves (Acacia cyanophylla), pruneres vermelles (Prunus cerasifera varietat atropurpurea), pins (Pinus pinea) i uns pocs tamarius completen els cercles amb presència arbòria.

Paisatgisme i disseny

El projecte de l’equip Coll-Leclerc va ser finalista del Premi Europeu d’Espai Públic Urbà, finalista a la tercera edició del premi Joves Arquitectes AJAC/COAC i seleccionat a la V Biennal Europea de Paisatge.
A l’interior de les 26 circumferències que ordenen l’espai, hi trobem plantació de jardineria, arbrat, sorral, soleres de formigó o encatifats amb cautxú de colors. D’altres, tenen cobertura vegetal amb gespa i heura entapissant.
Entre les diferents àrees i acabats, destaquem l’àrea de joc infantil o una pista pavimentada, zona de pícnic i espais enjardinats. Els cercles amb presència de vegetació conviden a l’activitat més contemplativa, la lectura, un pícnic o a l’observació de la vista panoràmica sobre la ciutat. Bancs de fusta circulars i baranes metàl·liques resseguint els perímetres ajuden a aquest exercici contemplatiu.

Art i arquitectura

El parc de Xavier Montsalvatge, projectat l’any 2002 per l’equip d’arquitectes Jaume Coll i Judith Leclerc s’assenta sobre una gran llosa de formigó que cobreix la cotxera d’autobusos. L’enjardinament d’aquesta coberta permet guanyar a la ciutat 20.000 m2 d’espai verd i genera una terrassa panoràmica sobre Barcelona. L’espai s’organitza en cercles de diferents diàmetres entorn dels quals es distribueixen els vials interns i els recorreguts als entorns. Es tracta de 26 cercles, com cràters, que ordenen l’espai i el singularitzen.
El sistema de circumferències, que sembla disposar els cercles aleatòriament amb els seus diferents diàmetres, singularitza aquest parc. Cada cercle actua com a embut amb un lleuger pendent per a la recollida i el reciclatge de l’aigua.
El centre d’aquestes circumferències s’alinea en cinc eixos longitudinals paral·lels al traçat del carrer del Síndic Rahola i cadascun d’aquests centres conté reixes de forja, que actuen com a embornals recollint l’escorrentia cap als claveguerons que recorren el subsòl de la coberta. El sistema de drenatge inclou conduccions superficials i drenatges profunds al llarg de la coberta.

Adreça:
C Síndic Rahola, 1
Districte:
Horta-Guinardó
Barri:
Horta
Codi postal:
08035
Població:
Barcelona
Titularitat:
Centre públic

Horaris

Seccions d'aquest equipament

Adreça
C Síndic Rahola, 1

Comparteix aquest contingut