Parc del Port Olímpic

Torna

  • None
  • None
  • None
  • None
  • None

Situat al davant del Port Olímpic, el parc avança cap al mar en una corba amb vista sobre el passeig marítim. La plaça dels Voluntaris, els pals de les banderes dels països participants en els Jocs Olímpics i Cobi, la mascota dels jocs, evoquen l’esdeveniment esportiu.

Constitueix la part central de la continuïtat verda que, des del carrer del Doctor Aiguader, s’estén per sobre de la ronda del Litoral fins al parc de la Nova Icària. Seguint l’eix lineal que s’inicia al parc de les Cascades −el primer d’aquest llarg tram enjardinat−, la porta d’entrada al parc del Port Olímpic és un gran passeig de sauló amb una doble filera de pals, en els quals van onejar les banderes olímpiques.
En un dels costats del passeig, una gran pèrgola esdevé zona de descans amb bancs, jocs infantils i testos de terracota, en els quals llueixen plantes molt ornamentals. A l’altre costat, mirant cap al mar, s’inicia un ampli parterre ple d’arbres, arbustos i palmeres que, a mesura que avança, es va eixamplant generosament per donar pas a un gran espai semicircular amb camins, placetes, extensions àmplies de gespa i un llarguíssim i sinuós banc fet amb trencadís.

Història

El parc del Port Olímpic és, juntament amb el de les Cascades, el de la Nova Icària, el del Poblenou i el de Carles I, un dels cinc grans espais verds que es van construir als antics terrenys industrials del Poblenou a principis de la dècada de 1990. Barcelona va recuperar aquests terrenys i en va dedicar una part a la creació de nous espais verds públics: els anomenats Parcs del Litoral. Aquesta actuació va formar part de la important renovació urbanística que es va dur a terme a la façana litoral de la ciutat amb motiu dels Jocs Olímpics del 1992.

Biodiversitat

Al parc del Port Olímpic també hi ha importants exemplars de pi blanc (Pinus halepensis) i de pi pinyer (Pinus pinea), de bellaombra (Phytolacca dioica) i de tipuana (Tipuana tipu). El plàtan (Platanus x hispanica) és present tant als parterres amples i allargassats del començament del parc, com a les grans superfícies de gespa que van apareixent a mesura que l’espai es va eixamplant.
Quant a les palmeres, al costat de les datileres i les de Canàries (Phoenix dactylifera i Phoenix canariensis), sobresurten els grans grups de margallons (Chamaerops humilis). Els arbustos estan representats, sobretot, pel pitòspor (Pittosporum tobira), l’abèlia (Abelia floribunda), el baladre (Nerium oleander) i extensions molt ornamentals de savina (Juniperus sp.).

Art i arquitectura

A l’inici de les fileres de pals de bandera hi ha Marc, una escultura plena de color que l’autor, el pintor Robert Llimós, va dedicar a la memòria del seu fill Marc, mort en un accident de cotxe. Cap al mig del parc, al centre d’un petit estany quadrat, hi ha una figura feta amb bronze de Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics del 1992 creada per Xavier Mariscal.

Adreça:
Av Litoral, 9994
Districte:
Sant Martí
Barri:
la Vila Olímpica del Poblenou
Població:
Barcelona
Titularitat:
Centre públic

Seccions d'aquest equipament

Adreça
Av Litoral, 9994

Telèfon

Tel.:
010

Comparteix aquest contingut