El Park Güell

Carrer d'Olot, 7

El Park Güell, una de les obres més emblemàtiques d'Antoni Gaudí, és un recinte monumental únic al món.

Més que un parc, és un símbol de Barcelona. El Park Güell, una de les obres més emblemàtiques d’Antoni Gaudí, és únic al món perquè va ser concebut com un recinte monumental on l’entorn natural és inseparable dels elements arquitectònics.

La seva singularitat va ser reconeguda l’any 1969, quan va ser declarat monument historicoartístic d’interès nacional i, sobretot, el 1984, en ser declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

La seva consideració com a espai monumental de reconeixement internacional no li resta importància com a parc públic, equipat amb totes les instal·lacions i els serveis que el fan adequat per a l’esbarjo del veïnat i de tots els visitants en general.

Des que es va acabar la rehabilitació integral que se’n va fer l’any 2006, hi ha un servei de guia amb el qual es facilita el coneixement del parc a les persones amb discapacitat visual i auditiva.

Història

Es va inaugurar com a parc públic el 1922, però Gaudí l’havia concebut com una ciutat jardí per encàrrec de l’aristòcrata Eusebi Güell, que l’any 1895 va comprar una extensa finca rural situada al turó del Carmel amb la intenció de construir-hi una ciutat jardí com les que havia conegut a Anglaterra. El projecte de Gaudí consistia bàsicament a edificar habitatges unifamiliars i havia d’incloure-hi uns espais d’ús públic, com una gran plaça coberta —que seria el mercat—, una plaça teatre a l’aire lliure, una capella, un pavelló de consergeria, un pavelló de serveis —amb recepció i telèfon públic— i altres serveis comuns. S’eliminava expressament la ubicació de fàbriques, clíniques, tallers o indústries perquè desvirtuarien els principis de retorn a la natura del projecte.

El projecte no va tenir èxit i es va interrompre l’any 1914, quan ja estaven construïdes algunes de les dependències col·lectives. El 1922, sis anys després de la mort d’Eusebi Güell, l’Ajuntament de Barcelona va comprar la finca per convertir-la en parc públic.

Biodiversitat

Encara que la natura sembla quedar en segon pla, el cert és que l’arquitecte la va tenir molt en compte per assolir una simbiosi perfecta entre la pedra i el verd. Hi ha dues zones diferenciades al Park Güell: la zona Gaudí va preservar la vegetació espontània del lloc, que avui constitueix una extensió forestal on abunden garrofers, roures, pins i alzines, envoltats d’un sotabosc espès; i la zona monumental, la més famosa avui en dia.
Aquí hi trobem el jardí d’Àustria: un antic hort on es cultivarien les espècies que es posarien posteriorment al parc. Tot i això, durant molts anys s’hi van plantar espècies fora de lloc, la qual cosa el va convertir en un jardí no mediterrani. Aquests últims anys s’hi han introduït plantes més aptes: oliveres, pins, roures, ginestes, marfull, magnòlies i plantes aromàtiques.

Art i arquitectura

El Park Güell té múltiples espais emblemàtics i d’alt valor arquitectònic. L’entrada principal pel carrer d’Olot està vigilada per dos pavellons construïts en l’estil propi de Gaudí, amb formes arrodonides i un esclat de llums i colors. A la dreta es troba la casa del Guarda, ideada i dissenyada per Gaudí com a habitatge per al porter del Park Güell.

Aquí s’inicia l’escala del Drac, monumental, presidida per la salamandra acabada amb trencadís, que subratlla la importància de l’accés per a vianants a les dependències col·lectives de la ciutat jardí, el mercat i la plaça. La gran escalinata condueix a la Sala Hipòstila, que havia d’incloure el mercat de la ciutat jardí i està formada per 86 columnes d’estil dòric.

Enmig de la zona monumental hi ha la plaça de la Natura, que neix a la muntanya, sobre terra ferma, i s’estén a sobre de les columnes de la Sala Hipòstila. Hi destaca el banc de trencadís que en delimita el perímetre, la vora de la qual serveix de banc i ondula com una serp de cent cinquanta metres de longitud. Aquest banc està recobert també de trencadís fet de petites peces de ceràmica i vidre i és obra de Josep Maria Jujol, un col·laborador de Gaudí. Al costat de la plaça trobem una antiga masia senyorial, que des del 1931 és una escola.

Paisatgisme i disseny

En el disseny del parc es posa clarament de manifest la mà d’un arquitecte, i l’estil peculiar de Gaudí resulta evident en qualsevol element, per petit que sigui. Els angles rectes no apareixen enlloc: les columnes estan inclinades com palmeres i tenen formes variables, que suggereixen troncs d’arbres, estalactites i coves naturals, i formes ondades, semblants als rius de lava.

Moltes de les superfícies estan cobertes amb trencadís, trossos de ceràmica o de vidre a manera de mosaics de colors.

El punt central del parc està constituït per la plaça de la Natura. La plaça està parcialment sostinguda per la Sala de les Cent Columnes, composta per vuitanta-sis columnes semblants a estalagmites gegants a una cova.

Fins a aquest lloc arriba l’escalinata de l’entrada principal del parc, de graons disposats simètricament al voltant de l’escultura d’una salamandra, que s’ha convertit en l’emblema del jardí. Representa la salamandra alquímica, que simbolitza l’element foc.

Fora de l’àrea monumental, en direcció a la sortida de la carretera del Carmel, ens creuem amb el primer dels tres viaductes, projectats per Gaudí, de la xarxa de camins que connecten les diferents parts del parc.

 • Telèfon
  Tel.: 010
  de dilluns a diumenges de 9 h a 21 h: 934091831
 • E-mail
  gaudirmesbcn@bsmsa.cat
  parkguell@bsmsa.cat
 • Accessibilitat
  Accessible per a persones amb discapacitat física
 • Titularitat
  Centre públic
Adreça:
Carrer d'Olot, 7
Districte:
Gràcia
Barri:
la Salut
Població:
Barcelona

Horaris

Observacions

Les entrades s'han d'adquirir preferentment

online i sinó, en el mateix Park Güell.

La compra d'entrades per visitar el Park Güell es pot realitzar durant els tres mesos previs a la visita, escollint la data i la franja horària. Els grups de més de 10 persones, cal que es registrin prèviament al web i reservin les entrades.

Les reserves són per franja horària natural i es pot entrar al Park fins a 30 minuts després de l'hora d'inici de la franja assignada. No es permetrà l'accés un cop superada la franja horària i no es tindrà dret a la devolució de l'import de l´entrada.

Les persones que s'inscriguin a Gaudir+BCN poden tenir una entrada diaria per visitar el Park Güell,. Aquesta inscripció és gratuïta i es pot demanar presencialment a través de l’Oficina d’Atenció Ciutadana demanant cita prèvia trucant al 010 o mitjançant el portal bcn.cat; o si es consta al padró de Barcelona també es pot fer a través de l’Oficina Virtual de Tràmits https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/oficinavirtual/ca/tramit/20100001515.

Per arribar de la manera més còmoda i pràctica al Park Güell es recomanen diferents accessos: el de Carretera del Carmel, 23 (on també hi ha l'aparcament per a autocars), el del carrer de Larrard (entrada per lateral carrer Olot) i els de l'Avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya i Baixada de la Glòria, als quals s'hi accedeix per escales mecàniques. No es recomana arribar al Park Güell amb vehicle privat, la major part de l'estacionament al voltant del parc és àrea verda exclusiva per residents. Els visitants que arribin en vehicle privat tenen a la seva disposició l’aparcament BSM Travessera de Dalt – Park Güell.  Es recomana reserva prèvia.