Mia Couto, pregoner de la Lectura de Sant Jordi 2019

  • Mia Couto

L’autor moçambiquès Mia Couto, pregoner de Sant Jordi 2019, va conversar dimarts, 23 d’abril, durant l’acte del pregó, amb la periodista Anna Guitart sobre la seva obra, l’exercici de la lectura i el paper que les biblioteques han tingut en la seva formació literària. Consulta el vídeo de la retransmissió del pregó de Sant Jordi.

L’escriptor Mia Couto (Beira, Moçambic, 1955), encarregat de fer el tradicional Pregó de la Lectura, va parlar amb Anna Guitart sobre la seva obra, l’exercici de la lectura i el paper que les biblioteques han tingut en la seva formació literària.

Couto és un dels escriptors més rellevants en llengua portuguesa i l’autor moçambiquès més traduït. Les seves obres s’han publicat a més de trenta països i en diversos idiomes, com ara l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià, el serbi, el català i l’estonià. La qualitat literària de la seva obra ha estat comparada amb la d’autors com Gabriel García Márquez o Jorge Amado. L’autor ha rebut diversos guardons, com els prestigiosos premi Vergílio Ferreira (1999) pel conjunt de la seva obra i el Premi Internacional Neustadt de Literatura 2014. L’any 2007 va esdevenir el primer autor africà a guanyar el Premi Literari Latin Union, i el 2013 va obtenir el premi Camões, un dels guardons més importants en llengua portuguesa.

La seva obra es caracteritza per una prosa poètica i lírica que ens transporta a mons on el realisme es fon de manera màgica amb el mite i la llegenda. A casa nostra, les seves darreres obres publicades són La confessió de la lleona (Edicions del Periscopi i Alfaguara, 2016), Terra somnàmbula (Edicions del Periscopi i Alfaguara, 2018), El último vuelo del flamenco (Alfaguara, 2018) i Trilogía de Mozambique (Alfaguara, 2018).

Destaca el seu compromís amb accions solidàries, com la que ha engegat a través de la Fundação Fernando Leite Couto, que presideix, per recollir fons per afrontar la crisi generada pel pas del cicló Idai el 15 de març passat a la ciutat de Beira, que va quedar pràcticament destruïda.

El Pregó de la Lectura es va celebrar per primera vegada l’any 2003 amb la presència de Quino. Des d’aquell any han estat pregoners José Saramago, Martí de Riquer, Emili Teixidor, Antonio Tabucchi, Alessandro Baricco, Bernardo Atxaga, José Luis Sampedro, Josep Maria Castellet, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, John Banville, Claudio Magris, Yasmina Reza i Almudena Grandes.

El Pregó de la Lectura està organitzat per Biblioteques de Barcelona en col·laboració amb les editorials Alfaguara i Edicions del Periscopi.

Pregó de la Lectura de Sant Jordi 2019

Dia: 23 d’abril, a les 19.00 hores

Lloc: Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona

El Pregó de la Lectura any per any

Comparteix aquest contingut