Aquest estiu, festes als barris

L’estiu a Barcelona és sinònim de festes als barris i celebracions.

L’estiu a Barcelona és sinònim de festes als barris i celebracions. Algunes de les més populars són la Festa de la Mare de Déu del Carme, a la Barceloneta, les Festes de Gràcia i les Festes de Sants.

Barcelona celebra la festa major el setembre, amb les conegudes Festes de la Mercè, que s’allarguen cinc dies i aquest any seran entre els dies 20 i 24. Però cada barri té el seu patró o la seva patrona i celebra la seva pròpia festa major. L’origen de moltes d’aquestes festes es troba en la tradició catòlica, i per això els barris celebren la festa major el dia del seu patró. Algunes de les més conegudes tenen lloc en ple estiu, entre els mesos de juliol i d’agost.

Mare de Déu del Carme a la Barceloneta

La Mare de Déu del Carme és la patrona dels mariners des que, segons la llegenda, va salvar una embarcació que anava a la deriva enmig d’una tempesta. És per això que cada juliol la Barceloneta, el barri mariner de Barcelona per excel·lència, celebra una festa en honor d’aquesta verge.

Tot i que la diada de la Mare de Déu del Carme és el 16, el barri celebra la festa en dissabte, i aquest any cau el 13 de juliol. La celebració és especialment coneguda per la processó, que comença a les 17.00 hores i va de la parròquia de Sant Miquel al Moll dels Pescadors. Allà els fidels pugen la imatge de la verge a una golondrina i porten la imatge en processó per les aigües del port. La festa acaba amb una cantada d’havaneres, un estil musical que té l’origen a Cuba i que es va fer molt popular a Europa, especialment a les zones costaneres de Catalunya.

La Mare de Déu del Carme és també la patrona del barri del Carmel i el barri del Raval. Aquest últim celebra la festa major en el mateix període; enguany, entre l’11 i el 14 de juliol.

Festes de Gràcia

La Festa Major de Gràcia se celebra cada estiu durant una setmana, del 15 (dia de la Mare de Déu d’Agost) al 21 d’agost. Aquesta festa ofereix nombroses mostres de cultura popular i tradicional i és especialment coneguda per com es guarneixen els carrers del barri. Hi trobareu decoracions molts originals i creatives, i cada carrer competeix per guanyar els premis que s’atorguen cada any.

Les Festes de Gràcia són possibles gràcies a les associacions de veïns, que organitzen bona part de la festa, cadascuna centrada en el seu carrer o plaça. La seva participació es tradueix en carrers engalanats, concerts, castells, menjar i beguda i activitats per a tota la família durant la setmana que duren les celebracions. Podeu consultar la programació d’aquestes festes a la pàgina web de la Fundació Festa Major de Gràcia.

Festa Major de Sants

Sants celebra la festa major poc després que s’acabi la de Gràcia. Si bé les dues festes es caracteritzen perquè s’engalanen els carrers i les places dels barris respectius, també tenen característiques úniques que les fan molt populars a la ciutat. Un dels actes més destacats de la Festa Major de Sants és el correfoc, un espectacle de pirotècnia que recorre els carrers, organitzat per les quatre colles de diables del barri.

Les Festes de Sants comencen el 24 d’agost, en honor de sant Bartomeu, patró del barri, i s’acaben l’1 de setembre.