Comença el cicle de Sant Antoni, una festa que a Barcelona es viu de maneres molt diferents

Sant Antoni és un cicle festiu que comprèn tot el mes de gener i engloba set actes ben diversos

El refrany ja ho diu: ‘Sant Antoni del porquet, sempre s’escau en disset’, en referència al 17 de gener, diada de Sant Antoni Abat. Però a Barcelona aquesta festa no dura només un dia: és un cicle festiu que comprèn tot el mes de gener i engloba un seguit d’actes ben variats entorn del foc, els cavalls, els carruatges i fins i tot els diables.

Inauguració de la 32a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius
L’inici del festival Tradicionàrius marca el final del cicle nadalenc i ens indica que comença un altre cicle a la ciutat: el de les festes de Sant Antoni. Enguany arrenca amb un concert del músic Roger Andorrà, que presenta ‘Electrogralla’, un espectacle que parteix de l’herència de la gralla vuitcentista i la porta cap a la música actual, tot connectant aquest instrument a uns pedals electrònics. Quan es farà? El divendres 11 de gener.

Els Tres Tombs Infernals, un clàssic de la cultura popular de Sant Andreu
De la llegenda de Sant Antoni, n’hi ha moltes versions. Una de les més originals és la que representa la Satànica de Sant Andreu amb els Tres Tombs Infernals. Barrejant mite, pirotècnia i un correfoc triple, la colla ja fa més de vint-i-cinc anys que explica com Satanàs va temptar Sant Antoni amb plaers molt terrenals: el poder, la beguda i el sexe. Quan es farà? El dissabte 12 de gener.

Els Tres Tombs de Sant Andreu, els primers de la ciutat
Cavalls, genets, amazones i tota mena de carruatges: calesses, berlines, tartanes, faetons, carros de traginer… Un dels trets més distintius i tradicionals del cicle festiu de Sant Antoni és la cavalcada dels Tres Tombs. La primera que es fa a la ciutat és la de l’antiga vila de Sant Andreu de Palomar. Quan es farà? El diumenge 13 de gener.

La veterania de la cavalcada dels Tres Tombs de Sant Antoni
La cavalcada dels Tres Tombs més antiga de la ciutat –ja té 194 anys!– sortirà de l’esquerre de l’Eixample per dirigir-se al recentment renovat Mercat de Sant Antoni. Allí Joan Anton Torralba, president de la Federació de Colles de Sant Medir, farà el pregó. Tot seguit la llarga comitiva, formada per cavalls i carruatges de tot tipus, reprendrà el pas per fer un vol pels carrers més cèntrics de la ciutat. Quan es farà? El dissabte 19 de gener.

Porkada del Clot, la darrera incorporació al cicle
La incorporació més recent al cicle festiu de Sant Antoni és la Porkada del Clot, una festa que barreja foc i gastronomia. A més dóna protagonisme al porquet, una part poc coneguda de la llegenda de sant Antoni Abat. No us perdeu el correfoc encapçalat per bèsties que representen a animals de raça porcina ni la ruta de tapes, protagonitzada per la carn de porc. Quan es farà? El dissabte 19 de gener.

Els foguerons de Sant Antoni de sa Pobla, la festa major d’hivern de Gràcia
Una dotzena de fogueres repartides pels carrers i les places de Gràcia i la unió entre les colles de cultura popular gracienques i les mallorquines. Aquest és l’embrió dels foguerons de Sant Antoni de sa Pobla, una festa que té tres dies de durada i també comprèn una vetllada de glossa, exposicions, titelles tradicionals mallorquins, concerts, tallers de ball de bot… Quan es farà? Del 24 al 26 de gener.