El projecte Memòria Viva recupera les memòries populars de la ciutat

03/10/2019 - 12:26 h

Memòria democràtica. Del 13 al 19 d’octubre, El Born Centre de Cultura i Memòria (CCM) serà l’escenari d’un munt d’activitats i de pràctiques culturals arrelades a la vida quotidiana i al territori.

Tal com la coneixem, la història sovint amaga memòries populars. A la ciutat, a més, existeixen un gran nombre d’entitats, de col·lectius veïnals i comunitats de memòria que donen vida a aquestes memòries. El projecte Memòria Viva és un espai de trobada i celebració per transformar el present i construir el futur a través de la memòria col·lectiva.

La festa de comunitats de memòria tindrà lloc del 13 al 19 d’octubre a la ciutat, majoritàriament a El Born CCM, però també en altres indrets. Durant una setmana, les entitats ocuparan l’espai públic per compartir els seus processos de treball i contribuir a restituir les memòries populars i col·lectives de Barcelona a partir de les pràctiques culturals.

Treure a la llum les memòries amagades

El paper de les dones ha estat històricament amagat per les memòries, i també la història de les migracions i del paisatge urbà —que any rere any es modifica segons les voluntats polítiques i socials— i la gitanitat, que des de sempre ha estat una memòria subalternitzada.

Aquestes són les memòries populars que reivindicarà el projecte Memòria Viva a través de jocs, activitats, xerrades, música, gastronomia i itineraris, el qual, a més, intentarà definir el paper que tenen els arxius a l’hora d’explicar la història i conservar la memòria col·lectiva.

Així, la ciutadania podrà explorar la memòria de la Barceloneta des de la perspectiva de les dones, podrà resseguir la memòria de l’aigua i del Rec Comtal, descobrir la persecució del poble gitano a la península Ibèrica a través de l’obra de teatre Akanà i aprofundir en la transformació constant del paisatge urbà a la ciutat, entre moltes altres activitats.

El dissabte 19 d’octubre, Memòria Viva s’acomiadarà amb una jornada festiva davant d’El Born, un espai per conversar, escoltar, jugar, menjar i fins i tot ballar, amb una “Festa memorable” a càrrec dels músics Rumba Nois i Pep Botifarra.

La Xarxa de Comunitats de Memòria

Memòria Viva és un projecte que apareix en el procés sostingut de treball de la Xarxa de Comunitats de Memòria, que alhora forma part del programa “Cultura viva”, de l’Institut de Cultura de Barcelona. La Xarxa de Comunitats de Memòria dona suport a processos culturals col·lectius que tracten les memòries de la ciutat.

“Cultura viva” és un programa obert de recerca i desenvolupament de projectes amb l’objectiu de reivindicar els drets culturals de la ciutat. D’una banda, la ciutadania ha de poder gaudir de la cultura i accedir-hi sense barreres, independentment del sexe, l’origen o les capacitats. De l’altra, “Cultura viva” treballa per garantir el dret a la producció cultural de totes les persones, i ho fa reconeixent les iniciatives ciutadanes i la creació de xarxes per produir projectes concrets.