El Tradicionàrius torna a ser protagonista de l’hivern a Barcelona

Espectacles. Arriba una nova edició del Festival de Folk Internacional a la ciutat, amb una quarantena d’actuacions.

El Festival de Folk Internacional celebra la 34a edició a la ciutat amb un programa d’actuacions que s’allargaran fins a finals de març.

El Tradicionàrius torna un any més a Barcelona per retre homenatge a la música tradicional d’arreu del món. Amb més de trenta anys de trajectòria i sota la direcció artística de Carol Duran, el festival aterra a Gràcia amb una quarantena d’actuacions musicals folklòriques, fins al 28 de març.

Com en les edicions anteriors, els diferents actes i concerts es concentren a l’auditori i al bar del Centre Artesà Tradicionàrius, a més de traslladar-se als carrers, places i mercats del barri. Enguany, a causa de la realitat pandèmica, l’auditori assumeix la majoria d’actuacions, a excepció de la inauguració o d’alguns concerts com el de Barcelona Gipsy Balkan Orchestra o Rodrigo Cuevas, que, si la situació ho permet, se celebraran al Palau de la Música Catalana.

Ball i tradició com a tret de sortida

El cicle d’actuacions va començar el 16 de gener amb una inauguració que augurava l’alta qualitat del conjunt de convidats al festival. El primer acte va ser a càrrec de Blanca Mostaza (dansa) i Pau Benítez (flabiol i tamborí), que a dos quarts de vuit del vespre van omplir de ritme la plaça d’Anna Frank amb el seu particular “Ball homenatge”. 

Mitja hora més tard, l’auditori va donar la benvinguda a Eliseo Parra. L’artista, un dels músics amb més renom del món de la música popular a Espanya, va estrenar en primícia el seu treball més recent, Cantar y batir. A ritme de percussions i veus, el disc és una proposta d’onze textos tradicionals, en forma de cançons, nascudes durant el primer confinament. Guillem Aguilar (baix), Aleix Tobias (percussió), Dani Espasa (teclats) i Xavi Lozano (instruments de vent) van acompanyar la veu de Parra.

La nova cançó, present als escenaris

El Tradicionàrius ha volgut reservar un espai en la programació per a la divulgació de la cançó d’autor. Per aquest motiu, el festival treballa en col·laboració amb el 26è Barnasants per oferir algunes pinzellades del moviment artístic.

La iniciativa engloba les actuacions de Biel Majoral, Maria Rodés (21 de febrer), Companyia Elèctrica Dharma (26 de febrer), Joan Tomàs (5 de març), Paula Grande i Anna Ferrer (7 de març) i Jaume Arnella i Rafel Sala (20 de març).

Continguts en línia a través de TraDDigital

En uns temps en els quals la cultura s’ha hagut d’adaptar a escenaris inexistents fins al moment, el Tradicionàrius no s’ha volgut quedar enrere. En aquesta nova edició, el festival potencia TraDDigital, la plataforma que va néixer durant el confinament per la necessitat de traslladar l’espai físic d’actuacions al món digital. 

El projecte, que reuneix continguts folk en línia, servirà com a eina de gestió i difusió en xarxa de continguts pertanyents al festival. S’hi podrà gaudir d’esdeveniments com la conferència “Tra, tra, tra”, a través de YouTube; la videorecomanació de cultura popular, o el “Joc de Sant Antoni i el dimoni”.

Homenatge a Víctor Nubla i Jordi Fàbregas

L’abril passat, la cultura va lamentar la pèrdua de Víctor Nubla, escriptor i fundador de Gràcia Territori Sonor i del projecte Macromassa, espai de referència de la música alternativa. Nubla va deixar una llarga i rica trajectòria en l’escena cultural més underground de la ciutat, a més d’un ampli llegat literari. 

D’altra banda, quan ja havia començat l’edició present, el festival va lamentar també la partida de Jordi Fàbregas, fundador del certamen i del Centre Artesà. El músic va dirigir el Tradicionàrius al llarg de trenta-tres anys, i l’hauria d’haver inaugurat el dia 15 amb l’espectacle Almanac.

L’organització del festival va manifestar, abans de l’inici dels espectacles, que aquesta nova edició seria un espai d’honorificació i commemoració dedicat a una de les figures més importants del món cultural del barri de Gràcia. Ara el nom del seu fundador sonarà també en totes les actuacions, que recordaran la vida de l’artista a través de la seva passió: la música.

La compra d’entrades està disponible a través del sistema en línia ENTRADIUM, que en possibilita l’adquisició fins a una hora abans del concert i sense despeses addicionals. A més, el Centre Artesà Tradicionàrius, una hora abans de cada concert, posarà entrades a disposició de la ciutadania a través de la taquilla. Podeu consultar el conjunt d’activitats programades a la pàgina del Tradicionàrius.