Endinseu-vos en “El món del circ i personatges de Montmartre”

Exposicions. Amb motiu del seu 140è aniversari, el Reial Cercle Artístic presenta una exposició que repassa la trajectòria d’Henri de Toulouse-Lautrec.

Amb motiu del seu 140è aniversari, el Reial Cercle Artístic presenta una exposició que repassa la trajectòria d’Henri de Toulouse-Lautrec.

El Reial Cercle Artístic fa 140 anys, i no vol estar-se de celebrar-ho de la millor manera possible, amb l’exposició “El món del circ i personatges de Montmartre”. Comissariada per Rosa Perales Piqueres, la mostra indaga l’obra d’Henri de Toulouse-Lautrec, pintor, dibuixant i cartellista considerat un dels artistes més representatius de la bohèmia parisenca de finals del segle XIX. 

La gran majoria de les obres que hi són presents pertanyen a la sèrie de l’artista dedicada al món del circ. Sumant-se a tendències creatives d’altres pintors de l’època com Degas o Picasso, Toulouse-Lautrec va fer d’aquestes obres un vehicle per mostrar la seva passió per la vida nocturna i els personatges més allunyats de la moralitat puritana.

Estilització emocional

El projecte expositiu recull representacions com la pallassa Cha-O-Kao, el cap de pista Monsieur Loyal o els clowns Footit i Chocolat. Totes elles pertanyen a una sèrie de 39 dibuixos que l’artista va elaborar durant la seva convalescència al sanatori de Neuilly, i que van ser editats a posteriori per Maurici Joyant i Adolphe Goupil, amb la tècnica de goma bicromatada.

En aquells dies, Toulouse-Lautrec va immortalitzar records sobre els espectacles del Circ Fernando, a través de creacions que estilitzaven les figures d’equilibristes i trapezistes, tal com les capturava ell en la memòria. Les obres deixen entreveure, detall a detall, l’enyorança que l’artista sentia en percebre el domini del propi cos en altres persones, que ell, per contra, no tenia.

La màgia de Montmartre

L’exposició també reserva un espai als cartells més emblemàtics de l’artista, així com a altres sèries dedicades a personatges del Montmartre de l’època. En totes elles, Toulouse-Lautrec va trobar una manera d’expressar un art lliure de moralitat i perjudicis, davant d’una societat bohèmia aliena a les normes morals. Els perfils que hi trobareu recreen la singularitat del barri parisenc, a través del recull d’actituds i gestos quotidians que percebia l’artista.

Horari i preus

La mostra està disponible cada dia, fins al 19 de setembre, de 10.00 a 14.00 hores i de 15.00 a 20.00 hores. L’entrada general val 7 euros i, si hi aneu en grup, 5.