Les platges, a punt per a les primeres capbussades!

Medi ambient i sostenibilitat. La temporada mitjana comença el 13 d’abril, i a partir del 25 de maig, quan comença la temporada alta, s’activen tots els serveis.

La temporada mitjana de les platges comença el 13 d’abril amb la posada en marxa dels serveis de vigilància, prevenció i informació ciutadana, que funcionaran diàriament a partir del 25 de maig, quan comença la temporada alta. Enguany tornen les activitats del Centre de la Platja i l’àrea de gossos de Llevant obrirà més dies.

Els serveis municipals estaran en funcionament del 13 al 22 d’abril, el 27 i 28 d’abril i de l’1 al 24 de maig. A partir d’aquesta data comença la temporada alta i funcionaran diàriament, juntament amb els serveis de neteja, que es reforcen a partir de l’1 de juny.

Entre altres, hi haurà fins a un màxim de 80 socorristes operatius i 26 equips de neteja de la sorra, les zones pavimentades i les 274 papereres instal·lades, i una brigada formada per tres embarcacions s’encarregarà de la neteja de l’aigua.

A més, les platges estan equipades amb 117 lavabos públics, 29 dels quals adaptats a les necessitats de persones amb mobilitat reduïda, i 97 dutxes. D’altra banda, aquest estiu es crearan noves zones d’espera per als vehicles de mobilitat reduïda personal.

Més espai lliure

La limitació de permisos d’activitats en temporada alta i del nombre de llicències d’ocupació temporal, com ara el lloguer de para-sols o gandules, ha permès en l’últim any ampliar en més d’un 15% l’espai lliure de què disposen els usuaris i usuàries.

En total, hi haurà distribuïdes a les diferents platges quinze guinguetes.

L’àrea de gossos obre quatre mesos 

L’àrea d’esbarjo per a gossos de la platja de Llevant estarà en funcionament del 25 de maig al 25 de setembre.

L’espai té 1.250 metres quadrats amb mobiliari urbà, serveis adaptats a les necessitats dels gossos i una capacitat per a cent animals (que han d’estar degudament identificats amb un microxip).

Platges, espai natural

La ciutat té 4,5 quilòmetres de platges urbanes, que formen part del patrimoni natural de la ciutat: Sant Sebastià i Sant Miquel, la Barceloneta, Llevant, el Somorrostro, la Nova Icària, el Bogatell, la Mar Bella i la Nova Mar Bella.

Totes aquestes platges van obtenir resultats excel·lents en la qualitat de l’aigua durant la temporada de l’any passat.

Per tal que augmenti la percepció del litoral com a espai natural, el Programa d’acció de platges 2019 impulsarà setze accions; entre d’altres, revisar el protocol de contaminació marina i continuar la implementació del got reutilitzable a totes les guinguetes.

Informació i sensibilització

El Centre de la Platja, l’espai d’informació i educació ambiental, torna a organitzar activitats per conèixer l’ecosistema marí i el litoral, posarà en marxa de nou un laboratori itinerant i s’encarregarà de coordinar el projecte de neteja del fons marí.

Tota la informació sobre l’estat de la mar, les banderes, la qualitat de l’aigua, els nivells de radiació, la temperatura o la presència de meduses es pot consultar al web de platges de Barcelona.

Bona valoració ciutadana

L’any passat les platges van aconseguir una valoració global per part dels usuaris i usuàries de 7,3 punts, que arriba al 8,5 en el cas de l’àrea de gossos.

Són dades de l’Enquesta d’afluència i satisfacció dels usuaris de les platges del 2018, que també recull que un 71% dels enquestats prefereix que el litoral sigui un espai natural respectuós amb el medi ambient i que un 84% valora de forma bastant positiva la implementació de gots reutilitzables.